Mann tar sykkelen til jobben
© iStock

Får man overhodet noe ut av å sykle til jobben?

Vi blir alltid fortalt at vi må sykle til jobben for å holde oss sunne. Men har det egentlig så stor helseeffekt som de fagkyndige påstår?

2. mars 2019 av Redaktionen

Tar du sykkelen til jobb, er det ikke bare forsinkede busser og lange bilkøer du slipper. Du holder også diverse sykdommer på avstand. 

En stor studie, der forskerne fulgte 23 732 svensker, viser at hverdagssykling har svært positiv betydning for helsa. Selv om du ikke sykler fort, får du god helseeffekt.

Deltakerne i undersøkelsen hadde en gjennomsnittsalder på 43,5 år ved starten av studien. I løpet av en periode på 10 år ble helseforskjellene blant dem som syklet til jobb og dem som ikke syklet til jobb undersøkt. 

Det viste seg at det hadde stor effekt om man hadde minst en kilometers sykkeltur fram og tilbake til arbeidsplassen. Sammenlignet med dem som ikke syklet, hadde de lavere risiko for helsefarer som overvekt, høyt blodtrykk og type 2-diabetes.

7 prosent større risiko for demens har dem som bor mindre enn 50 meter fra svært trafikkerte veier, sammenlignet med dem som bor mer enn 300 meter fra tett trafikk, viser en undersøkelse. Forurensende stoffer fra biltrafikken skal være årsaken.

Så mye faller risikoen for …

  • Høyt blodtrykk: 11 %

  • Diabetes: 18 %

  • Høyt kolesterolnivå: 20 %

  • Overvekt: 39 %

Kilde: The Lancet & American Heart Association

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: