Sykkelrytter
© Jakob Helbig

Fire tips til å få opp farta på sykkelen

Få opp farta med små, enkle justeringer. Gjør sykkelen og deg selv en tjeneste med noen enkle oppdateringer som merkes mer på farta enn lommeboka.

24. juli 2018 av Martin Mogensen

Kraft i pedalene

Det er ikke billig å være ivrig mosjonssyklist, og vil du helst sykle på den letteste raceren med de raskeste aerodynamiske karbonhjulene, tømmes sparekontoen fort. Men heldigvis finnes det mange små justeringer og forbedringer du kan gjøre som både er enkle og billige, og som du i høyeste grad vil merke på farten på sykkelturene.

Her er fire enkle tips for å fly av gårde på sykkelen. 

1. Dekktype

Fart og punkteringsbeskyttelse er to viktige parametere, men vanskelig å kombinere. De raskeste dekkene er også de dårligst beskyttede, mens de mest solide er tunge og trege. Valget avhenger derfor av hva du legger mest vekt på. Men det er uansett mye å hente på å bruke penger på ordentlige dekk. De veier mindre, ruller bedre og punkterer ikke så lett.

Valuta for pengene: 5/6

TIPS! For de fleste har dekk som Continentals 4000 S eller Schwalbe One til 300–400 kr god balanse mellom fart og robusthet.

2. Kjede, kassett og tannhjul

Er de skitne, rustne eller slitte, går det ut over farten. Så husk å rengjøre og holde sykkelens bevegelige deler velsmurte.

Valuta for pengene: 3/6

TIPS! Kassett og tannhjul har ofte en levetid rundt 5000 km, mens et kjede bør byttes etter rundt 2500 km.

3. Dekktrykk

Et trykk rundt 120 psi (8,3 bar) mente man tidligere ga høy fart. Men det har vist seg at lavere trykk gir bedre veigrep – med mindre risting – og dermed også høyere fart.

Valuta for pengene: 6/6

TIPS! Riktig dekktrykk avhenger av dekkbredde, underlag og vekt. 90–95 psi (6,2-6,5 bar) vil passe en syklist på 80 kg med 25-mmdekk på asfalt, men prøv deg fram.

4. Dekkbredde

Mens klassiske dekkbredder på 23 og 25 mm fortsatt er de mest utbredte blant syklister, viser ny forskning at 28 mm-dekk faktisk er raskere – spesielt når underlaget ikke er helt jevnt. De ekstra millimeterne påvirker ikke rullemotstanden negativt – og litt bredere dekk er også mer komfortabelt å sykle på.

Valuta for pengene: 4/6

TIPS! 28 mm koster og veier litt mer, men triller raskere med lavere dekktrykk.


Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: