Alleycat-rittene foregår ute i den vanlige trafikken, og det gjelder å komme først. Derfor må deltakerne være kreative når de skal sykle gjennom byen.

© Jeremy Waterfall & Red Hook Crit

Fixed gear cri­te­rium-ritt

Sykkelbudenes uformelle ritt på sykler med fast nav har vært et undergrunnsfenomen i årevis. Nå har de inspirert det offisielle sykkelmiljøet til å starte med rundbaneritt som blir stadig mer populære. Fenomenet har vokst til en internasjonal rittserie med store sponsorer og tusenvis av tilskuere.

23. august 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Adrenalin på to hjul

På mindre enn ti år er de såkalte «fixed gear criterium»-rittene blitt voldsomt populære i både USA og Europa, og flaggskipet i sjangeren er Red Hook Crit. Det begynte som et spontan­arrangert bursdagsritt for noen venner i sykkelbudmiljøet i Brooklyn i 2008, men har siden utviklet seg til en egen serie med ritt i Milano, London og Barcelona og med store sponsorer som Nike, Strava og Castelli.

50 kilometer i timen uten bremser

Fixed gear criterium-ritt foregår på korte, lukkede rundløyper i bymiljøet og er ofte over på mindre enn én time. Det går hardt for seg på de korte banene, som ofte er krydret med heftige svinger, og det er ikke uvanlig at rytterne kommer helt opp i 50 kilometer i timen. Kombinasjonen av 50 ryttere som kjører alt remmer og tøy kan holde, og en kort og smal gatestrekning med mange svinger, gjør også at det jevnlig skjer dramatiske massevelter, slik vi kjenner det fra oppløpsstrekningene på de flate Tour de France-etappene.

I rittene konkurreres det om plasseringene før løpet starter, for når startskuddet først har gått, trår deltakerne seg opp til melkesyreterskelen med det samme. Mange ritt har nemlig innlagte spurter, såkalte primes, for eksempel til den første som krysser målstreken allerede etter første omgang.

For å prestere godt i et fixed gear crit må utøverne ha både knallsterk sykkelform og finjustert teknikk. Det faste navet på banesyklene gjør at pedalene snurrer med i svingene, så det er grenser for hvor mye man kan lene seg inn i svingen uten at pedalen treffer asfalten, noe som nesten garantert fører til velt. Det er en hårfin balanse der rytterne prøver å kjøre gjennom svingene så fort som mulig, også fordi både nedbremsing og akselerasjon krever mye mer energi på en banesykkel enn på en racersykkel med mange gir. 

Criterium

  • Et criterium eller crit er en type sykkelritt som avholdes på ei kort rundløype (stort sett et par kilometer), ofte på en avsperret strekning i bykjernen. Finnes både for vanlige racere og banesykler.
  • Rundløypa gjør at rittene er svært publikumsvennlige. Man ser rytterne mange ganger og kan følge utviklingen i løpet, i motsetning til i de tradisjonelle landeveisrittene.
  • Rittlengden kan enten være angitt i tid eller antall omganger. Et criterium varer ofte mindre enn én time, og gjennomsnittsfarten er derfor ganske høy.
  • Førstemann over målstreken kåres som vinner, men ofte har rittene også premier for spesifikke omganger, for eksempel den første, og deretter hver tiende omgang. Derfor er intensiteten høy i hele rittet. 

Vil du vite mer om trening, skader, helse, motivasjon og mye mer, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du all den nyeste kunnskapen om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: