Gir opp med en tøff CX-sykkel

Sykkelkross er heldigvis en enkel sport å komme i gang med, men utstyret må selvsagt være på plass. Vi guider deg til den tøffeste sykkelen som garanterer deg en fet sykkelopplevelse.

9. desember 2016 av Frederik Muff Hansen

En CX-sykkel ligner til forveksling en racersykkel, men lengre akselavstand og kortere overrør gjør sykkeltypen lettere å styre.

Krankboksen er hevet, så man bedre går fri fra hindringer som røtter, store steiner, osv.

Styret er også litt bredere enn på den klassiske landeveissykkelen for å sikre bedre styreegenskaper i ujevnt terreng, og dekket er også bredere og med knotter for å sikre bedre veigrep på de ofte vanskelige stiene og grusveiene.

Alt sammen er en klar fordel når gjørme, sand og jord skal forseres.

Det endrer imidlertid ikke veldig på størrelsen, og du kan velge den rammestørrelsen du bruker på landeveien.

Som grunnregel bør du se etter sykler med skivebremser. De gir en mer pålitelig bremsekraft enn tradisjonelle klossebremser.

I dag er skivebremsesystemene så velutviklet og billige at du fra 10 000 kroner får en suveren sykkel som kan gi fantastisk kjøreglede og morsom vintersykling i flere år.

Et viktig element i sykkelkross er å ha masse veigrep selv under vanskelige forhold. Så tenker du på å sykle på snø og is i vinter, bør du legge på piggdekk, som gir supert feste.

En CX-sykkel som passer til alt

De siste årene er de såkalte grusracerne (gravel racers) dukket opp. Syklene kombinerer det beste fra den klassiske krossykkelen med det beste fra racersykkelen.

Geometrien minner mer om en landeveissykkel, mens flere komponenter fra krossykkelen – bl.a. bremser, gir og knottedekk – er skapt for gjørme og sykling i skogen.

Fordelen ved grusraceren er at den styres og føles mer som en landeveissykkel, og at den derfor også fungerer fint til landeveisturer om sommeren.

Du må bare sette på riktige dekk til bruken. Med denne utviklingen har produsentene i praksis flyttet seg fra en veldig spesialisert sykkel og i stedet skapt en modell mange mener er ideell for å sykle til og fra jobb.

Noen produsenter, som amerikanske Ridley, leverer sin nye grusracer med både flatt styre og det velkjente bukkestyret for å treffe bedre hos jobbsyklistene og bysyklistene.

Flere grusracere kan også monteres med skjermer, slik at du i slipper å bli møkkete oppover ryggen når du bruker den i vanlige klær til hverdags.

Hold vinden effektivt ute med løpe- og sykkelvest fra Craft. Få den sammen med Aktiv Trening.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: