Det er vanskelig å forstå i dag, men for 100 år siden, da Giro d'Italia ble skapt var dette det mest maskuline antrekket man kunne forestille seg. 

Giro d'Italia: Derfor er ledertrøya rosa

Giro d´Italia er nå avsluttet. Tom Dumolin ble kåret som vinner, og kunne ta med seg den siste rosa trøya hjem. Men hvorfor i alle dager er trøya rosa? Her kan du lese historien.

24. mai 2017 av Lasse Lyhne

Italia Rundt er et av de barskeste sykkelrittene i verden. Tre uker i et vanvittig høyt tempo. Nedover dramatiske nedkjøringer og oppover nådeløse fjell. Og været på de høyeste toppene er så røft at selv de tøffeste kommer over dem. Likevel er ledertrøya i det brutale løpet rosa. Hvorfor? 

Giro d´Italia ble skapt av sportsavisen La Gazzetta dello Sport i 1909. Avisen var en skikkelig manne-avis som skrev om polarekspedisjoner og oppdagelsesreiser til det dypeste Afrika, og dyrket heltisme og maskulin oppofrelse. Og avisen var selvsagt trykket på papir i den mest maskuline fargen som fantes, nemlig rosa. 


Rosa var maskulint

 Saken er nemlig den at rosa var en utpreget maskulin farge, fram til rundt 1940. Den var altfor skarp og voldsom til å bli forbundet med jenter, som stort sett ble kledd i den rolige, himmelske fargen lyseblå. 

Så da Giro d´Italia i 1931 fikk innført en ledertrøye, skulle den selvsagt ha en farge som symboliserte avisen og alt det den sto for - og det kunne bare være rosa. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: