Sykkelrytter på landeveien
© iStock

Gjør de lange sykkelturene til dine favoritturer

Mange sykkelmosjonister har et anstrengt forhold til langturene. Med disse tre tipsene kan de lange treningsturene bli ukas treningshøydepunkt.

26. juli 2019 av Niels Christian Thalund

Gjør langturene til dine favoritturer

Synes du at landeveisturene på over 100 km er usedvanlig tunge å motivere seg til – for ikke å si gjennomføre? Så trøst deg med at du ikke er alene. 

For mange sykkelmosjonister er lange sykkelturer på 3, 4 eller 5 timer en nesten  uoverkommelig prøvelse, og derfor blir det kanskje bare ved tanken om å sykle skikkelig langt.

Derfor har vi samlet tre tips som kan hjelpe deg på vei til de lange turene på landeveien.

1. Sykle med venner

Langturene er perfekte å sykle flere sammen. Du kan selvfølgelig også ta turen som et soloprosjekt, men det er absolutt en fordel å være flere. 

For det første er det med på å øke motivasjonen både før og underveis, ikke minst hvis været er skikkelig surt. For det andre kan dere hjelpe hverandre med blant annet å holde riktig fart, ha le for vinden, velge rute, osv

For det tredje gir det trygghet hvis uhellet skulle være ute. I tillegg er det mye hyggeligere med selskap og litt småprating underveis.

2. Vit hvor du skal

Bruk tid på å planlegge ruta på forhånd, slik at du/dere ikke bruker energi og ødelegger den gode flyten underveis fordi dere er usikre på hvor dere skal. Eventuelt kan én syklist stå for den praktiske ruteplanleggingen og styringen underveis. 

Er dere flere, så forsikre dere om at alle er klare for distansen. Det er også viktig at dere mentalt forbereder dere og vet cirka hvor lenge dere skal sykle. Dermed kan dere også bestemme dere for en omtrentlig fart dere vil sykle i, og som gruppen er enig om.

3. Hold farten nede

Det kan høres rart ut, men mange syklister har faktisk problemer med å sykle i lav fart, for er man av typen som liker å tråkke til det man har på raceren, er det fristende å skru opp farten etter en stund. 

Husk at hovedmålet med langturene ikke er å forbedre kondisjonen, men å styrke utholdenheten. På den måten er du også hundre prosent klar til kortere tempotrening eller kjappe intervaller på din neste treningsdag. 

Det gjelder derfor å se på langturen på en annen måte, der gjennomsnittsfart og pulsnivåer ikke er avgjørende.

TIPS! Nyt at sykling også kan handle om noe annet enn fart, og fokuser i stedet på å få en naturopplevelse, eller bruk tiden på for eksempel å tenke gjennom, planlegge og strukturere kommende arbeidsoppgaver eller andre gjøremål.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: