Menn som sykler i oppoverbakke
© iStock

Hold farta i oppoverbakkene

Hittil har man antatt at det i sykling ikke er så mye å hente på å ligge på hjul i oppoverbakker. Men det er det, viser forskning.

7. november 2019 av Redaktionen

Slik holder du farta

Når sykkelrytterne ligger i le av hverandre får de en aerodynamisk gevinst som tilsvarer at de kan bruke cirka 30 prosent mindre energi på å bevare samme fart som rytteren som ligger i front. 

Men den gevinsten handler mye om å sykle i høy fart, og derfor har man generelt antatt at det ikke gir så mye å ligge på hjul opp bratte stigninger, fordi tempoet er så lavt. 

Fra stigninger på 7,2 prosent har man vurdert at le derfor er nærmest uten betydning. Men den oppfatningen er helt feil, viser en ny grundig undersøkelse fra Université de Franche-Comté. 

De franske forskerne gjorde inngående forsøk og analyse med 12 veltrente proffsyklister fra sykkellaget FDJ, som skulle sykle 2,7 km lange partier på en klatreetappe med 7,4 prosent bratt stigning. 

Testerne kjørte både alene og med en hjelperytter foran som hadde elmotor for å sikre en helt stabil fart. Testerne forbedret tidene med hele 4,2 prosent når de lå bak hjelperytteren. Med alle data isolert og analysert kunne forskerne utlede at den aerodynamiske gevinsten sto for 58 prosent av prestasjonsforbedringen, mens den siste delen forklares med psykologisk gevinst. 

For når rytterne får selskap, lider de mentalt mindre. Det betyr hevet smertegrense og gjør rytteren i stand til å yte det lille ekstra. 

Kilde: International Journal of Sports Physiology and Performance

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: