Hvor langt skal fremspringet være?

Fremspringet en av de viktigste faktorene når sykkelen skal stilles inn.

29. mars 2011

Dette er et prekært spørsmål som kan sette grå hår i hodet på selv garvede sykkelentusiaster. Valg av lengde og vinkel på fremspringet har betydning for avstanden mellom sete og styre, og for høyden på styret. Derfor er fremspringet en av de viktigste faktorene når sykkelen skal stilles inn.

Enten du skal ha fremspring til racereller terrengsykkelen, må du vite hva du vil prioritere når du sykler. Jo lengre fremspringet er, og jo mindre vinkel, desto bedre aerodynamikk får du, men også mindre komfort og kontroll. Forholdet blir motsatt med et kort fremspring eller et fremspring med stor vinkel.

Slik gjør du Når setet står i riktig stilling, plasserer du albuen ut for tuppen av setet slik at armen og hånden peker fremover. Lengden fra fingertuppene til styret bestemmer lengden på fremspringet. Avhengig av hvor aggressiv stilling du vil ha på sykkelen, skal avstanden fra fingertuppene til styret være som følger:

1 cm: God komfort – egnet til rolige turer og pendling.

1,5 cm: Rimelig komfort – egnet til mosjonssykling og pendling.

2 cm: Begrenset komfort – egnet til temposykling.

2,5–3 cm: Svært lav komfort – egnet til konkurransesykling.

Terrengsykkel Her er aerodynamikken mindre viktig. I kupert terreng er det viktigere å ha god kontroll, og et høyt plassert styre er en klar fordel. Det gjelder særlig i utforbakker, siden tyngdepunktet flyttes litt bakover slik at du får bedre styring på sykkelen. Derfor kan du godt montere et fremspring med relativt stor vinkel på terrengsykkelen for å oppnå bedre kontroll.

Huskeregler for valg av fremspring

  • Fremspringet skal være på 100–130 millimeter. Et svært langt fremspring gjør det vanskeligere å styre sykkelen, særlig i svinger. Et altfor kort fremspring kan derimot være direkte farlig ved høye hastigheter, siden lengden på fremspringet påvirker høyfartsstabiliteten. Dette gjelder både for racer- og terrengsykkelen.

  • Et fremspring på over 130 eller under 100 millimeter er bare aktuelt hvis du har spesielt korte eller lange lemmer.

  • Et lengre fremspring kan fungere på en terrengsykkel, hvis vinkelen er stor nok. Her gir den store vinkelen kontroll over sykkelen.

  • Hvis du bytter til et kortere fremspring, bør du også passe på å sjekke om knærne treffer styret når du står og trår.

  • Graden av stivhet er fremspringets viktigste egenskap. Særlig ved spurt eller akselerasjon opp bakker, utsettes fremspringet for hard belastning, og en karbonfiberløsning på 90 gram er ikke alltid det beste valget. Supersprinteren Mark Cavendish kjører for eksempel med et kraftig fremspring på over 200 gram.

  • Valget av fremspring er ikke endelig. Prøv deg frem med forskjellige lengder og vinkler til du finner et som passer.

Tips

Når du kjøper ny racer- eller terrengsykkel, så inngå en avtale med sykkelbutikken om at du kan bytte fremspringet med et annet i samme kvalitet, men med en annen lengde og vinkel, etter et par uker. Dermed får du tid til å finne ut om fremspringet passer til nettopp ditt behov.

Hvis butikken ikke går med på dette, så få dem til å montere en billig variant som du kan bytte ut når du finner den sittestillingen du ønsker. Først deretter kan du velge et dyrere fremspring, hvis du har lyst til det. Lar du være å gjøre dette, risikerer du å bruke mye penger på utstyr som ikke kan brukes til noe som helst.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: