Hvordan finner jeg riktig rammestørrelse?

Siden alle komponenter er montert på rammen, er rammestørrelsen det viktigste målet på sykkelen.

29. mars 2011

Derfor er også rammestørrelsen utgangspunktet for alle videre innstillinger.

I praksis er det likevel vanskelig å finne ut hvilken størrelse som er riktig for deg. Grunnen er at mange sykkelprodusenter opererer med sine egne rammestørrelser i bestrebelsene på å skille seg fra konkurrentene. Det betyr at størrelse 58 ikke er like stor hos for eksempel Cannondale og Colnago.

Lanseringen av racersykler med hellende overrør gjør ikke tingene enklere. Derfor er du henvist til å ta tommestokken fatt og måle sykkelen selv.

Slik gjør du Den virkelige rammestørrelsen på en racersykkel finner du ved å måle fra midten av kranken til midten av punktet der overrøret møter seterøret. Har rammen et hellende overrør, måler du en vannrett linje fra midten av skjøten mellom styrefremspringet og overrøret til seterøret eller -pinnen, der du markerer punktet med tape. Nå er det lett å måle fra midten av kranken og opp til teipen. Riktig størrelse finner du ved å gange din indre benlengde med 0,63.

Lengden på rammen er like viktig som høyden. Lengden skal være slik at når du sitter på setet med hendene plassert på bremsehendlene og lett bøyde albuer, skal du kunne se fornavet bak styret. Gjør du ikke det, er sykkelen for kort.

Terrengsykkel Rammehøyden er mindre viktig, men rammen må ikke være for kort. Sjekk lengden ved å plassere albuen mot seterøret og legge armen på overrøret, slik at den peker fremover med utstrakt hånd. Det bør så vidt ikke være plass til fingertuppene, før de berører kronrøret.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: