Fordeler og ulemper Kritikerne påpeker at de store dekkene vil dra med seg ekstra mye søle, som er tungt og bremser farten. Tilhengerne mener at dette oppveies av bedre fremkommelighet.© Colourbox

Hvorfor så store hjul?

Hva er poenget med de enorme hjulene på nye terrengsykler? Er større hjul raskere?

29 eller 26 er for tiden det store spørsmålet innen terrengsykling. Tallene refererer til størrelsen på hjulene, som enten er vanlige 26 tommer, eller 29 tommer.

Du kan imidlertid ikke bare sette store hjul på den sykkelen du har._Resten av sykkelen må være tilpasset, slik at for eksempel ramme og gaffel passer til hjulene. 29-tommeren har en liten fordel i form av bedre veigrep, ganske enkelt fordi mer gummi har kontakt med bakken. Et større hjul ruller også lettere over røtter og steiner der et hjul på 26 tommer mister fart. Derimot krever det mer kraft å øke farten med de større hjulene, og det er ekstra viktig at dekk, felg og slange er laget i lette (og dermed dyre materialer) ettersom den roterende vekten har stor betydning for hvor mye kraft du må bruke på å holde farten oppe.

Om fordelene oppveier ulempene, er et åpent spørsmål. At verdensmesteren Jaroslav Kulhavy tok tittelen med 29 tommer, beviser ikke at 26 tommer er utdatert. Kanskje var Kulhavy ganske enkelt sterkere enn konkurrentene.

Stadig flere produsenter satser likevel på de store syklene, og vi får sikkert se langt flere av dem i løpet av året.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: