Har du 82 995 kroner å shoppe for, så er det bare å bestille den nye toppmodellen til Specialized. Er budsjettet litt lavere, så finner du gode råd i denne artikkelen. 

Kjøpeguide: Racersykkel - dette bør du se etter

En racersykkel er en stor investering. Og som alle andre store investeringer, så bør du gjøre den med omhu. Her er fem ting du bør vurdere før du slakter sparegrisen.

18. mars 2019 av Lasse Lyhne

1. Merke eller ikke?

Som med alt annet betaler du for merket når det er snakk om racersykkel. Skal det stå Pinarello, Colnago eller Specialized på sykkelen, så koster det som regel 20-25 prosent mer enn hvis det står Stevens, Rose, Canyon eller noe helt annet. 

2. Race eller komfort?

En racersykkel er ikke bare racersykkel. De siste årene har produsentene utviklet forskjellige typer sykler. Det finnes aggressive, stive sykler lagd for race, de ultralettet syklene som er beregnet for fjellkjøring, de komfortable syklene som er laget for lange turer og de allsidige gravelsyklene som både kan brukes på grusveier og asfalt. Derfor er det lurt å avdekke hvilke behov du har og velge basert på det. 

3. Alu eller karbon?

 Rammen er sykkelens sjel. Det er i stor grad det som avgjør hvordan du opplever sykkelen. Du må både ta stilling til type ramme og rammens materiale. Her står valget som regel mellom aluminium og karbon, som er lettere men også dyrere. Karbon dominerer i sykler til over 12 000 kroner. Er budsjettet litt strammer, så bør du vurdere aluminium. Du får fortsatt en lett og stiv ramme, men du kan få bedre deler på den enn på en billig karbonsykkel. 

4. Gruppesett: Japansk, amerikansk eller italiensk?

Det såkalte gruppesettet består av bremsegrep, bremser, bakveksler, forveksler og kranksett. Det er med andre ord all mekanikken på sykkelen. Det finnes hovedsakelig tre produsenter av girgrupper. Japanske Shimano, italienske Campagnolo og amerikanske Sram. Hver produsent har forskjellige grupper som varierer i vekt, kvalitet og ikke minst pris. På en budsjettracer finner du som regel en Shimano eller Sram-gruppe, mens italienske Campa er noe dyrere. Mens Srams billigste gruppe Apex er en utmerket 10-speedgruppe, lager Shimano mange billig-deler du bør unngå. Hvis det står Shimano på gruppen, bør det som minimum være Tiagra-gruppen.

Ofte blander sykkelprodusentene delene, så pass på.

Campagnolo:

 • Superrecord (luksus)

 • Record (luksus)

 • Chrous (semi-luksus)

 • Potenza (semi-luksus)

 • Centaur (standard)

Shimano:

 • Dura Ace (luksus)

 • Ultegra (semi-luksus)

 • 105 (standar)

 • Tiagra (semi-standard)

 • Sora (lavpris)

 • Claris (lavpris)

Sram:

 • Red (luksus)

 • Force (semi-luksus)

 • Rival (standard)

 • Apex (semi-standard)

5. Hjul – billige eller dyre?

Hjulene er nok den enkeltdelen som utgjør den største forskjellen på hvordan sykkelen oppleves. Gode hjul ruller godt, er herlig stive og veier ingenting - de er derimot veldig dyre. Du kan lett bruke 20 000 på et hjulsett hvis du vil, og det er ofte på hjulene produsentene sparer inn. Selv dyre sykler over 15 000 kroner kommer ofte med et billig hjulsett. Vurder derfor å gjøre plass i budsjettet til et ekstra hjulsett, og bruk de som følger med som treningshjul. Hvis du sonderer terrenget litt, kan du få et veldig bra sett for 3-4000 kroner. 

Få mer ut av treningen

Vil du ha større utbytte av treningen? Da må du ha riktig utstyr. Akkurat nå får du en flott treningstrøye fra Craft sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Trøya er laget i et lett, mykt og elastisk materiale som følger bevegelsene helt suverent. Den er glimrende når det gjelder å transportere vekk overskuddsvarme fra kroppen, noe som betyr at du kan bruke den til stort sett alt fra en gåtur i skogen til en økt på treningssenteret eller på løpeturen.


Trøya har en verdi på 599,- kr, men akkurat nå får du den sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet - riktig god fornøyelse med treningen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: