Mann på sykkel
© iStock

Ødelegger sykling potensen?

I årenes løp har det florert rykter om hvorvidt mange timer på sykkelen kan føre til impotens. Nå har en stor amerikansk studie funnet ut om myten kan bekreftes eller ikke.

16. juli 2018 av Redaktionen

Kan sykling ødelegge potensen?

Mange timer i setet gir ikke nødvendigvis potensproblemer, konkluderer en ny, stor amerikansk studie. Der sammenlignet forskerne svar på spørreskjemaer fra totalt 2774 sykkelmosjonister, 539 svømmere og 789 løpere. 

Det ble blant annet spurt om potensen og eventuelle problemer med vannlating, følsomhet og smerter i underlivet. Resultatet viste at sykkelmosjonistenes seksuelle og urologiske helse var helt på høyde med svømmernes og løpernes, selv om noen av sykkelrytterne var mer tilbøyelige til å lide av innsnevring i urinrøret. 

Syklistene ble delt inn i en høyintensitetsgruppe, som hadde syklet turer på minst 40 kilometer minimum tre ganger i uka i over to år, og en lavintensitetsgruppe, som ikke oppfylte noen av disse kriteriene. Studien viste at mosjonistene i høyintensitetsgruppa faktisk hadde høyere score når det gjaldt potens sammenlignet med lavintensitetsgruppa. 

Kilde: The Journal of Urology

Pass på styrehøyden 

Forskerne spurte også om sykkel- og setetype, setevinkel, styrehøyde, bruk av sykkelshorts, hvor mye mosjonistene sto og tråkket på trening og hva slags underlag de som regel trente på. 

Analysen viste at risikoen for å få forstyrrelser i følsomheten i seteregionen falt drastisk blant dem som sto og syklet i minimum 20 prosent av tiden på sykkelen. På den annen side medførte en styrehøyde som var lavere enn setet økt forekomst av problemer med følsomheten.

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: