Det er tyngre å sykle om vinteren. Det skyldes blant annet at luften er tettere. 

Så mye langsommere sykler du om vinteren

Du har kanskje merket at du ikke klarer å holde helt samme fart når det er kaldt - verken i løpeskoene eller på sykkelen. Det er det en god forklaring på.

7. desember 2018 av Lasse Lyhne

Hvis du synes at du bruker litt lenger tid på sykkelturene om vinteren, så er du ikke helt ute. Ikke bare har du masse klær på deg og det er vanskelig å presse seg selv når det er så kaldt, men fysikkens lover spiller også en rolle for hvor raskt du klarer å bevege deg i vinterkulda. 

Tettere luft

Ifølge forskere er den største faktor at lave temperaturer endrer luftens dynamiske viskositet. Det vil si hvor tett luften er. Jo lavere temperaturer, desto tettere luft, og jo mer energi krever det å bryte den. (Fysikknerder vet også at lufttrykket også spiller en rolle, men det er stort sett likt sommer og vinter.)  

En tommelfingerregel sier at hver gang temperaturen synker med 10 grader blir luften 3,5 prosent tettere. Sammenlignet med en sommerdag på 20 grader krever det derme 7 prosent mer kraft å holde samme fart på en vinterdag med 0 grader og over 10 prosent hvis temperaturen er minus 10.  


Mer energi

Det merkes. Sykler du 30 km/t, vil det på en vindstille sommerdag kreve at du tråkker med cirka 200 watt. På en kald vinterdag må du i stedet levere 214 watt.

Det samme forholdet påvirker selvsagt også løpehastigheten.  

Redaksjonen anbefaler: Flott løpejakke

Løp gjennom kulde og vind med Aktiv Trening. Akkurat nå ønsker vi nye lesere velkommen med en løpejakke fra Diadora sammen med tre numre av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og ekspedisjon). Jakka kan dras helt opp i halsen og har meshpaneler i nakken, under armene og nedover ryggen, noe som gir en naturlig utlufting så du ikke koker over på løpeturen. Panelene gir også jakka super mobilitet og bevegelighet, for det finnes lite som er verre på løpeturen enn å slåss mot en jakke med dårlig passform. Her kan du lese mer om tilbudet...

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: