Stor kjøpeguide for racersykkel

Skal du bruke sparepengene på ny racersykkel? Her er alt du trenger å vite før du legger igjen en mindre formue i den lokale sykkelbutikken.

Opp på sykkelen – i dag

Sykling er en av verdens mest populære mosjonsformer. Det er effektiv trening som gjør deg sterk og slank uten belastning. Du kommer deg ut i naturen, får bedre kondisjon og senker stressnivået. På sykkelen kan du ta alt fra meditative turer på landeveien til harde temporitt i skogen.

Finn ut hva du liker – og gjør deg klar til et liv som sykkelrytter. Last ned hele artikkelen "Opp på sykkelen – i dag":

Stor kjøpeguide for racersykkel

Skal du ut og kjøpe ny racersykkel? Her er alt du trenger å vite før du legger igjen en mindre formue i den lokale sykkelbutikken.

3. Ramme |

Rammen er kanskje den viktigste enkeltkomponenten på hele sykkelen. Hvilket materiale som er riktig for deg, kommer an på målet med treningen, budsjettet og selvfølgelig din egen forfengelighet. Her ser du de tre vanligste rammetypene.

Karbonfiber - Nøkkelordene er komfort og lav vekt. En god karbonfiberramme har en stivhet som overfører kraften fra pedalene mest mulig effektivt, men uten å la ujevnheter i veien forplante seg opp gjennom rammen. De støtdempende egenskapene er også grunnen til at noen alurammer er utstyrt med forgaffel av karbonfiber.

Det er dessuten lettere å formstøpe karbonfiber, og dermed kan produsentene skape nye typer rammegeometri og gi sykkelen et radikalt nytt utseende. Derimot er karbonfiber vesentlig mindre robust enn for eksempel aluminium og vanskeligere (les dyrere) å reparere ved rammebrudd. I dag lages først og fremst toppmodellene i karbonfiber, men etter hvert som teknologien har blitt billigere, har karbonfiberrammene også blitt oppnåelige for mosjonister. Karbonfiber er heller ikke bare karbonfiber og finnes i mange forskjellige kvaliteter. En god karbonfiberracer koster fra cirka 12 000 kroner.

Aluminium - Aluminium brukes spesielt til terrengsykler og racersykler i mellomklassen. Alurammer er ofte stivere og er derfor også gode til å overføre kraften fra pedalene til bakhjulet. Aluminiumsrammen tåler mer juling og er lettere å transportere enn for eksempel karbonfiberrammer, men ujevnheter i veien absorberes ikke på langt nær like godt.

I fagmiljøene er det fortsatt en del som mener at en god aluminiumsramme er bedre enn en billig karbonfiberramme. Den viktigste fordelen med aluminum kontra karbonfiber er likevel prisen. Fremstillingsprosessen er mindre kostbar, og derfor får man ofte mer utstyr for pengene enn hvis man kjøper en karbonracer til samme pris. (for eksempel bedre gir og hjul). En god alu-racer koster fra rundt 7000 kr.

Stål - En god stålramme kjennetegnes av god stivhet og støtabsorberende egenskaper som matcher eller overgår mange alurammer. Stål er som regel også billigere, med mindre det er snakk om nisjemodeller.

Vanligvis er stålrammene også slankere, noe som i manges øyne gir et mer elegant og klassisk utseende. Ulempen er høyere vekt, og det betyr at ingen elitemosjonister i dag bruker stålrammer til annet enn en søndagstur for å vise frem en klassisk ramme fra 80-tallet. Stålsykler koster fra cirka 8000 kroner.

|

4. Styrepinne |

Sammen med rammestørrelsen er det styrepinnen som avgjør hvordan du sitter på sykkelen. Unngå rammer med integrert styrepinne, da du mister muligheter for å prøve deg frem til du har funnet en styrepinne som passer for deg. Styrepinnen skal være så stiv som mulig, og derfor bør den som en tommelfingerrel ikke være av rent karbonfiber.

|

5. Girgruppe |

Består av bremser, håndtak, kranksett, kassett og kjede. De tre store produsentene er Shimano, Campagnolo og SRAM. Hvilken av disse du velger, er ikke avgjørende for kvaliteten på sykkelen. Prisen følger stort sett kvaliteten, så det er vanskelig å kjøpe katta i sekken når prisen på sykkelen er fra 7000–8000 og oppover. Prøv de tre systemene, og finn ut hvilket du liker best både estetisk, teknisk og med tanke på hvordan gir- og bremsehendlene passer hendene dine.

|

6. Forgaffel |

En forgaffel i karbonfiber er klart å foretrekke. Den er lett og absorberer slag og vibrasjoner fra veien langt bedre enn stål eller aluminium.

|

7. Pedaler |

Pedalene på en racersykkel er utstyrt med klamper som gjør det mulig å feste skoen til pedalen. Dermed får du utnyttet kraften i tråkket langt bedre. Det er enkelt å klikke seg ut av pedalen ved å vri foten til siden.

Når du skal velge pedaler til racersykkelen, står valget mellom flere klampesystemeter. De mest utbredte er Look og SPD og SPD SL-systemene fra Shimano, men det finnes en rekke produsenter, blant annet Speedplay, Crank Brothers og Time. Du kan også velge en pedaltype som kan snus, og som har klikkfunksjon på den ene siden og vanlig flat pedal på den andre. Dermed kan du bruke den samme pedalen både med sykkelsko og vanlige sko.

|

8. Setepinne |

En setepinne av karbonfiber gir bedre komfort, fordi de støtabsorberende egenskapene i dette materialet er spesielt merkbare akkurat her.

|

9. Sete |

Vi er alle skapt forskjellig, ikke minst i dette området. Prøv deg frem og finn det setet som passer deg best.

|

10. Bakskifter |

Dobbeltsjekk om bakskifteren – som er en del av hele girgruppen – kommer fra gruppen over eller under resten av girsystemet. Bakskifteren brukes flittig, så det er viktig at kvaliteten er best mulig.

|

11. Kranksett |

Kranksettet består av ett eller flere drev og de to pedalarmene. Det har til oppgave å overføre kraften i pedaltråkket til sykkelen med minst mulig effekttap. Når man snakker om spesifikasjonene på et kranksett, refererer man til antall tenner på drevene. Et standard kranksett har to drev, som regel med 52 eller 52 tenner på det største drevet og 39 på det minste. På kassetten (de små tannhjulene bak på sykkelen) brukes ofte ti drev, og det gir rikelig med variasjonsmuligheter for begynneren. Kranksettet er viktig for sykkelens kraftoverføring, og med tiden kan det lønne seg å oppgradere. Et godt kranksett koster fra cirka 2500 kroner.

|

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: