Lette klær for svette turer: På terrengsykkelen

Det gjelder å kle seg med omtanke når du skal trene i sommer. Her ser du hvordan du kler deg optimalt for effektiv og behagelig sommertrening.

12. mai 2011

Hjelm

Fokus på: Mange ventilasjonskanaler og justerbar skjerm. Store svetteabsorberende puter kan være en fordel, og smidige remmer bidrar også til god komfort.

Funksjon: Hjelmens viktigste oppgave er å beskytte hodet ved en velt. Samtidig er det viktig at den er så godt ventilert at luftstrømmer gir hodet behagelig kjøling og fjerner overskuddsvarme. Skjermen har dobbel funksjon, siden den både er solskjerm og beskytter mot piskende greiner.

Undertrøye

Fokus på: Luftig nettingkonstruksjon, fravær av ermer og relativt åpen hals.

Funksjon: Trøyen skal la overskuddsvarmen passere vekk fra kroppen, sam tidig med at svetten transporteres raskt og aktivt vekk fra huden og ut i neste lag med tekstiler.

Innvendig bukse

Fokus på: Tynt og ventilert stoff. En god sittepute gir bedre sittekomfort.

Funksjon: Jo mindre stoff, jo lettere blir du kvitt overskuddsvarmen. Derfor kan dette plagget godt være laget av grovmasket netting. I tillegg bør stoffet være svettetransporterende slik at huden holder seg tørr selv under hard trening.

Sokker

Fokus på: Luftekanaler, varmereflekterende paneler og tynt, svettetransporterende stoff.

Funksjon: Sokken skal kunne hjelpe deg å bli kvitt overskuddsvarmen og holde føttene tørre, selv når svetten siler fra alle porer.

Briller

Fokus på: Briller som sitter godt og har god lufting.

Funksjon: Brillene beskytter mot sølesprut, støv, greiner, insekter og skadelig uv-stråling. Siden farten i skogen gjerne er lav, har brillene lett for å dugge. Derfor bør du velge en modell med ventilasjonskanaler. eller en åpen konstruksjon som gir god luftgjennomstrømming.

Sykkeltrøye

Fokus på: Lang glidelås, lett og luftig stoff, rygglommer.

Funksjon: Trøyen beskytter mot solen. For at du ikke skal bli for varm ved hard intervalltrening, er det viktig at trøyen kan åpnes helt ned til navlen under intense treningsøkter. Stoffet bør være tynt og gjerne utstyrt med spesielt ventilerte paneler.

Hansker

Fokus på: Lange fingre og luftig overdel. Slitesterkt materiale i håndflaten.

Funksjon: Skal gi godt grep, absorbere støt og beskytte hendene i tilfelle velt. Nettopp i skogen er det en fordel at ikke bare håndflaten, men også fingrene har god beskyttelse.

Bukser

Fokus på: Løstsittende bukser som gir god lufting av bena. Det er viktig at de sitter godt i livet, og eventuelle ventilasjonsmuligheter er klare fordeler.

Funksjon: Den løstsittende sykkelshortsen bør være konstruert slik at du lett blir kvitt overskuddsvarmen. Fravær av sømmer i skrittet forebygger irriterende trykkpunkter og gnagsår.

Sko

Fokus på: Grove såler, luftig overdel og annen ventilasjon.

Funksjon: Den løse skogbunnen krever at skoene har grove knotter som gir godt feste, når du må gå av og leie sykkelen. Ventilasjon i overdelen gjør at føttene ikke blir for varme.

Les også

Tenker du på miljøet når du kjøper treningsklær og -utstyr?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: