Hva? Wattmåling for sykkelbruk. Integrert i pedalene. Måler kadens og watt separat for hvert bein.

Garmin gir full spiker

Med sin etterlengtede wattpedal snur Garmin opp-ned på Watt-målingen. Det eneste som minner om konkurrentene, er dessverre prisen, og den er høy.

## Garmin Vector | |

Pluss: Enkel montering og enkelt i bruk.

Minus: Prisen – og kvaliteten på de medfølgende pedalene.

Konklusjon: Å flytte wattmålingen til pedalene er godt tenkt. Det fungerer enkelt og uproblematisk – og dessuten svært presist. Vi ser frem til at prisen blir lavere.

Pris: 12 499 kr.

www.garmin.com

Watt er det nye hete på sykkelfronten. Flere og flere mosjonister får installert wattmåler på sykkelen, og wattverdier er noe mange er opptatt av. Watt er en måleenhet for effekt og angir hvor stor kraft du bruker når du tråkker på pedalene. Det gir et meget presist bilde av treningsinnsatsen, da det i motsetning til fart er uavhengig av faktorer som vind eller bakker. Tråkker du med 200 watt, så er det 200 watt.

De fleste wattmålere er montert i kranken. De er grisedyre og utrolig kranglete å montere. Dessuten påvirkes målingen i høy grad av temperaturen. Det gjør Garmin noe med i sin nyutviklede løsning, Vector. Her sitter wattmålingen i pedalene og måler både hvor hardt du tråkker og kadensen (pedaltråkk per minutt). Verdiene brukes til å regne ut hvor mange watt du utvikler, og tallet sendes trådløst til ANT+-kompatible enheter som Garmins egne Edge 510- eller 810-sykkelklokker.

Det har flere fordeler. For det første er systemet relativt lett å montere og må bare justeres den første gangen ved hjelp av små avstandsstykker (det tok oss likevel litt tid). For det andre er det fleksibelt og kan flyttes mellom ulike sykler (pedalene passer likevel ikke særlig bra på en terreng- eller cross-sykkel). For det tredje skal systemet være ufølsomt for temperatursvingninger, og for det fjerde måler det watt for hvert bein og gir en syndflod av data som lastes opp til Garmin Connect.

Det fungerer og bidrar med mange verdifulle data, men det har to problemer: Du er låst til å bruke et Look Keo-kompatibelt pedalsett, og Vector passer ikke alle kranksystemer. På to kranksystemer måtte vi rett og slett gi opp, og det er et stort minus.

3 gode detaljer

Pedalsystem: Exustarpedalen (Look Keo-systemet) fungerer fint, men du er låst til systemet hvis du vil bruke Garmin Vector.


Teknologi: Pedalene inneholder avansert teknologi der silikonbaserte fjærer måler hvor hardt du tråkker.


Sender: En liten sender ved hver pedal samler inn og sender kontinuerlig data trådløst til sykkelklokken.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: