Tour de France. Da Bradley Wiggins vant Touren i 2012, kjørte han enkeltstart med ovalt drev.

Hvorfor bruker proffene ovalt fremdrev?

Under Tour de France i sommer la jeg merke til at Team Sky syklet med et merkelig utseende ovalt fremdrev under enkeltstart og på fjelletappene. Hva er vitsen med det?

19. desember 2018

Det ovale fremdrevet

Det ovale fremdrevet fantes allerede på slutten av 80-tallet og dukket fort opp også i Tour de France. Poenget skulle være å unngå de "dødpunktene" som oppstår øverst og nederst i tråkket når man bruker vanlige runde drev.

Man får også en lengre nedtråkkfase, der hovedparten av sykkelens fremdrift genereres. Når pedalarmene står vertikalt, tilsvarer det dessuten en kortvarig nedgiring som gjør pedalen lettere å tråkke rundt.

Har du lyst til å eksperimentere med systemet, koster det helt ovale O Symetric-drevet rundt 1600 kr, mens det ikke fullt så ovale Q-rings koster ca. 1000 kr. Begge kan relativt lett monteres på alle racersykler – uansett merke – men de krever en viss tilvenning.

Hold varmen med Aktiv Trening

Nå kan du holde deg deilig varm når du står på ski, løper, sykler til jobben, går på tur eller noe helt annet. Akkurat nå får du nemlig dette flotte Performance Baselayer-settet med bukse og trøye fra Craft for BARE 99,50 kr. Settet er mykt, tettsittende og perfekt som innerste lag når du er ute i kulda. Buksene og den langermede trøya er designet i blødt, tæt og perfekt som det inderste lag, når du er ude i kulden. Bukserne og den langærmede trøje er desuden designet slik at den puster godt, gir maks komfort og optimal bevegelsesfrihet. Akkurat nå får du settet sammen med tre numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Her kan du lese mye mer om det fantastiske tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: