© iStock

Velg riktig sykkelsete

Et godt sykkelsete er helt avgjørende for å unngå setesmerter. Men et godt sete er ikke bare et godt sete. Det finnes mange forskjellige typer, og det gjelder å finne et som passer nettopp til deg.

15. juli 2019 av Lasse Lyhne

Setesmerter kan gjøre sykkelturen til en pest, men problemene er lette å unngå hvis du følger disse rådene.

Hardt eller mykt:

Det er fristende å velge et mykt og polstret sete, men bruker du sykkelbukser med pute, betyr den dobbelte polstringen at setebena synker ned og at blodtilførselen i de sarte områdene reduseres. Velg derfor et hardt sete i kombinasjon med et par gode sykkelbukser.

MTB eller landevei:

Det er ingen forskjell på sykkelseter for landeveiseller terrengsykkel, men fordi setet på en terrengsykkel får mer juling, bør du velge et sete i litt kraftigere og mer holdbare materialer.

Setebredde:

Noe av det viktigste er at setet er så bredt at det gir støtte til setebena. Racingseter er i utgangspunktet laget for små, tynne menn på 65 kilo og er ofte for smale for oss nordboere. For å finne ut hvor bredt sete du trenger, skal du måle avstanden mellom setebena. Det gjør du ved å sette deg på et stykke bølgepapp eller lignende og måle avstanden mellom de to fordypningene som oppstår. Enkelte sykkelbutikker har også en spesiell pute som kan måle avstanden mellom setebena. Sykkelseter finnes normalt i tre bredder. Velg en bredde som støtter setebena, men uten å være for bred.

Med eller uten hull:

Sykkelseter med hull i midten vinner terreng. Hensikten er å redusere presset på mellomkjøttet og øke blodtilførselen. Det finnes ikke forskningsresultater som viser at det virker, men prøv om det er noe for deg. Setetypen er imidlertid mindre solid enn et vanlig sete, og er du tung og aggressiv på terrengsykkelen, bør du unngå sete med hull.

Velg riktig shorts

Et par godt polstrede sykkelbukser er obligatorisk hvis du trener mye. Buksene har anatomisk skårne puter som er nøye formet etter kroppen og sørger for at trykket fordeles optimalt. Hvilke sykkelbukser som passer best er meget individuelt, så prøv deg frem.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: