Mann med hodelykt
Vi tester hodelykter.


© iStock

Kjøpeguide: De beste hodelyktene i 2022

Vi har testet de beste hodelyktene, så du blir sett i mørket. Bli klokere på de ulike modellene her, og få gode råd til å velge den som passer deg.

12. oktober 2022 av Christian Thestrup

Vinteren er på vei. Hver dag spiser mørket litt mer av de lyse timene, men det betyr ikke at du må flytte løpetreningen innendørs – eller droppe den. Med en god hodelykt kan du fint løpe videre både i byen, på landet og i skogen. Her får du råd til å velge den riktige, og vi har også testet en rekke forskjellige modeller for deg.

Innhold

Hvilken hodelykt bør jeg velge?

Hva betyr lumen?

Hvor mange lumen bør jeg satse på?

Fem grunner til å løpe med hodelykt

Hvem fant opp hodelykta?

Hvorfor har ikke alle hodelykter høy lumen?

Hvor mye betyr vekten?

Hvor kjøper man hodelykter?

De beste hodelyktene 2022: Last ned testen her.

Hvilken hodelykt bør jeg velge?

Det kommer helt an på behovet ditt. Når du skal finne en hodelykt til løping, bør du først og fremst velge en lysstyrke som passer til om den skal brukes i byen, på landeveien eller om du skal suse i vei på ujevne stier i den mørke skogen. 

Og hva med batteritiden? Skal den for eksempel bare brukes til korte treningsturer, eller skal den holde til en hel maraton? Og så er det kvaliteten da. Skal den kunne tåle å krasje i en fjellvegg, eller skal du bare bruke den på forsiktige løpeturer i byen? Og skal den være vanntett, fordi du skal ut på fuktige eventyr, eller er det nok at den tåler en lett regnbyge? 

Det finnes sikkert ikke bare én riktig hodelykt til ditt behov, men det finnes nok også mange som ikke passer deg. Alle valg har

innflytelse på kvalitet, komfort, vekt og pris, så tenk deg om før du handler.

Les også: Nyt vinterløpeturen - kle deg riktig

Hva betyr lumen?

Lumen er en måleenhet som angir en lykts lysstyrke – litt som watt i en lyspære til hjemmet. Faktisk tilsvarer 1 watt cirka 10 lumen. Jo høyere lumen, jo mer lys kan hodelykta gi. 

Tallet forteller riktignok ikke hvor nøyaktig lyktas lyskjegle er, og det er viktig for opplevelsen av lyset om det spres eller konsentreres. Men lumen er et godt utgangspunkt når du skal se hvor kraftig en hodelykt kan lyse.

Hvor mange lumen bør jeg satse på?

Behovet ditt for lumen avhenger av hva du skal bruke hodelykta til. Her er omtrentlig oversikt over hva de ulike lumennivåene holder til.


● 100 lumen: Gåtur på dårlig opplyste steder, der du bare vil bli sett.

● 200–300 lumen: Løping i byområder, der det stort sett er gatelykter.

● 300–400 lumen: Brede skogstier, der underlaget ikke byr på store overraskelser.

● 500–1000 lumen: Små, kronglete skogstier, der det er nødvendig å kunne se langt og bredt, slik at du ikke blir overrasket av røtter, stein, grener eller brå høydeforskjeller.

● +1000 lumen: Hvis du vil ha en hodelykt som også kan brukes til terrengsykling i mørk skog, der det er fint med en lyskjegle som følger hodet og ikke bare retningen på styret.

Hodelykt: Silva Trail Runner Free H
Silva Trail Runner Free H

Hodelykta fra Silva scorer høyt på de mange detaljene, men er ikke testvinneren. Den kan du se i vår test lenger ned på siden.

© Silva

Fem grunner til å løpe med hodelykt

  1. Det gir en annerledes opplevelse enn løping i dagslys. Du konsentrerer deg fullt og helt om løpeturen. Din velkjente rute oppleves ny og spennende, og det oppleves som å løpe i en lang tunnel, der hver sving byr på nye inntrykk.

  2. Du kan se de skjeve fortauene i byene, hullene i asfalten på landeveien og de skumle steinene og røttene på stiene i skogen. Som en ekstra og ikke uvesentlig bonus blir du også selv lettere å se av både biler, fotgjengere og syklister.

  3. Sansene dine jobber for fullt. Du glemmer plutselig alt om tid, fart og hvor hard løpeturen er. I stedet kan du få følelsen av å løpe i din helt egen boble i en uproblematisk flytsone, mens du legger mer merke til luktene og lydene på løpeturen.

  4. Du kan planlegge treningen friere, fordi du ikke må stresse hjem for å rekke dagens siste lysstråler i løpeskoene. Det betyr også at du kommer deg oftere utendørs og får et mentalt pusterom i den friske lufta.

  5. Fordi mange flytter treningen innendørs om vinteren, har du mange stier og ruter nesten for deg selv – både ute i skogen og i parkene i byen. Hvis du likevel møter andre på din vei, så husk å se litt til siden, så du ikke blender dem.

    Les også: Planlegg riktig mørkerute

Hvem fant opp hodelykta?

De første bærbare lyktene brant ved hjelp av acetylengass og ble brukt på begynnelsen av 1900-tallet. Først ble de brukt som sykkellykter, men de fant raskt veien til kullgruvene, der arbeiderne kunne feste dem på hjelmene. 

I 1912 fant Thomas Edison opp den første elektriske hodelykta til gruvearbeiderne, noe som var en stor fordel da de elektriske lyktene ikke kunne antenne gasser i gruvene. Men de kunne bare lyse med 2–5 lumen etter 12 timers bruk.

Hvorfor har ikke alle hodelykter høy lumen?

Mange lumen er ensbetydende med høy lysstyrke. Og jo høyere lysstyrke du vil ha, jo større lykthode, batteri og dermed også vekt følger med. Det blir hele tiden utviklet nye batterityper, som kan lyse mer og veier mindre. Batteritid og vekt følger riktignok fortsatt hverandre ganske proporsjonalt, og når vekten går opp, går komforten som regel ned.

Hvor mye betyr vekten?

Vekten på hodelykta betyr en del. Det viktigste er riktignok at det er god komfort – ikke minst ved de større modellene med store batterier. Når batteriet er plassert i nakken, er det viktig at det er god balanse, og at det for eksempel følger med et strikkbånd til å feste over hodet.

Hvis batteriet sitter i lykthuset foran på hodet, bør det ikke være så tungt at det glir ned i panna når du løper.

Hvor kjøper man hodelykter?

Hvis du vet akkurat hva du vil ha, er de mange nettbutikkene som regel det billigste stedet å kjøpe hodelykter. Det er riktignok lurt å prøve hodelykta før du kjøper den, slik at du kan kjenne hvordan den sitter, om knappene er store nok og om hodelykta har en kvalitet du er tilfreds med. Det er også lettere å sammenligne to hodelykter når du står med dem foran deg, for det er mange ting man ikke kan se ut fra et bilde.

Går løpeturen i skogen, i byen eller på landevei? Se hvordan du finner riktig hodelykt for ditt behov.

De beste hodelyktene 2022: Last ned testen her.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: