Nike ZoomX Invincible Run


© Foto: nike.com

Test: Nike imponerer med lav vekt og myk såle

Nikes første mengdetreningssko med ZoomX-såle imponerer med lav vekt og en utrolig myk såle. Men den passer ikke alle.

26. november 2021 av Redaktionen

Nike ZoomX Invincible Run

Pris: 2049 kr. 

Hva: Nøytral løpesko med ZoomX-såle og masse myk demping. Vekt: 264 gram (str. US 10). Dropp: 9 mm

Info: nike.com

Konklusjon

Morsom sko, som både viser mulighetene og begrensningene i ZoomX-skummet. Bra for lette løpere, eller som konkurransesko til deg som vil ha mye demping. 

Plus: Flott overdel. Lav vekt. God rulling. Ekstremt mye støtdemping.

Minus: Veldig myk og skjør mellomsåle.

Overdelen er i Nikes Flyknit-stoff, og hele overdelen er produsert med én lang nylontråd. Den er lett og behagelig.

I de ambisiøse bestrebelsene på å komme under to timer på maratondistansen stengte Nike noen av verdens ledende kjemiingeniører inne på forskningslaboratoriene sine i Beaverton, Portland, og ba dem utvikle det ultimate mellomsåleskummet. 

 

Etter flere års utvikling og testing kom de ut igjen, og med seg hadde de et nytt stoff kalt ZoomX – et helt spesielt skum, som både er lett, mykt og fjærende. Skummet har til nå bare vært brukt i toppkonkurransemodellene Vaporfly og Alphafly. Med Invincible Run er det for første gang brukt som eneste sålemateriale i en treningssko.

Vil du løpe raskere – og lenger? Da bør du prøve terskeltrening. Les alt om hvordan du gjør det her.

Yttersålen har mange små knotter og godt feste både på våt og tørr asfalt, samt grus og harde stier i skogen.

Det første man merker, er den svært tykke og ikke minst veldig brede mellomsålen – dette er virkelig en koloss av en sko. Det neste man merker, er vekten, for den er jammen lett! 264 gram for en sko av dette formatet er rett og slett ganske imponerende og langt under lignende maksimalistsko som Adidas Ultraboost og Saucony Triumph. Skoen sitter også godt på foten med Nikes alltid velfungerende Flyknit-stoff og en kraftig plastkrage rundt hælen som stabiliserer og styrer steget

Som seg hør og bør for tiden er skoens lest buet, slik at man gynges effektivt gjennom løpesteget.

Men hvordan er den å løpe i? Tja, den er i hvert fall annerledes. Ute på asfalten merker man med en gang den lave vekta og den massive, myke dempingen. Man merker også ZoomX-stoffets imponerende respons, og sammen med gyngeoppbygningen skaper det en svært dynamisk sko, som bidrar til rask stegavvikling. Man merker også at ZoomX-stoffet er utrolig mykt – skoen er nok den mykeste vi noen gang har testet – og det gir en gyngende, litt svømmende opplevelse. I tillegg klasker den litt merkelig i asfalten.


Et siste ankepunkt er holdbarheten. Det er mye bra å si om ZoomX-skummet, men robust er det ikke. Allerede etter 50–60 km viste det tegn på slitasje i form av sammenpressing, i tillegg til at det også hadde fått et par flenger langs siden fra småstein eller greiner.

Vi har samlet alt du trenger å vite før du skal kjøpe ditt neste par løpesko. Les her. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: