Blir du sint av irriterende lyder? Da lider du kanskje av misofoni

Kulepenner som klikker, folk som smatter eller vipper med føttene - klarer ikke du heller disse lydene? Da er det kanskje på grunn av denne lidelsen.

7. februar 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Hvorfor reagerer du hvis du sitter i et lokale og noen begynner å klikke med kulepennen eller smaske når de spiser et eple? Hvis du kjenner irritasjonen og raseriet innvendig - så lider du kanskje av misofoni. 

Misofoni

Misofoni betyr egentlig "lydhat" og referer til at man får en psykisk reaskjon når man hører spesifikke menneskeskapte lyder. Reaksjonen vil ofte være innestengt sinne eller utbrudd mot den som lager de ubehagelige lydene. 

Noen som har misofoni reagerer på smattelyder, andre på lyden av en fot som vipper opp og ned. Andre igjen irriterer seg over lyden av folk som pusser tenner. 

Ettersom kjennskapen til lidelsen er relativt ny, så finnes det ikke tall på hvor mange som faktisk lider av det. 

Årsaken til misofoni 


Det er fastslått at misofoni er en særskilt lidelse, og ikke en del av en annen diagnose. Misofoni har imidlertid flere felles symptomer med kjente lidelser som PTSD (posttraumatisk stresslidelse), sosial fobi og OCD (tvangslidelser) 

En studie har vist at lidelsen er mest utbredt hos perfeksjonister med veldig høy ordenssans og et stort kontrollbehov. Hos noen er lydene bare til irritasjon, men hos andre kan de utløse angst, depresjon eller behov for å stikke av fra kilden til lydene. 

De fleste som har misofoni, har hatt det siden barndommen. 


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: