Disse 10 tingene synes vi er ekkelt hos andre

Kanskje han står litt for nært deg, eller det er noe med øynene. Enkelte mennesker får bare hårene til å reise seg.

19. april 2016 av Irene Brøndum

Noen mennesker føles bare mer creepy enn andre, og får deg kanskje til og med til å bytte sete på bussen eller gi fra deg plassen i køen.

Amerikanske forskere har for første gang undersøkt hva som egentlig kjennetegner en person som oppleves som ubehagelig.

10 ting som skremmer oss

Forskerne spurte over 1300 personer, og det var enighet om at disse 10 formene for oppførsel eller utseende får oss til å grøsse:

1: Folk som står for nært oss.

2: Fett hår.

3: Merkelige smil.

4: Lange fingre.

5: Utstående øyne.

6: Skitne klær.

7: Folk som konstant slikker seg runt munnen.

8: Blek hud.

9:Undervekt.

10:Folk som spør om de kan fotografere deg.

Utrivelige jobber og samleobjekter

Men du behøver slett ikke dra fram et kamera eller droppe hårvasken for at folk skal ta et par skritt bakover. Forskerne fant nemlig også ut at bestemte yrker regnes som mindre tiltrekkende enn andre.

Klovner, konservatorer, bedemenn og sexbutikkinnehavere ble betraktet som de mest ubehagelige, mens meterologer ble sett på som de minst utrivelige.

De ”verste” hobbiene var å samle på skjeletter, fingernegler, tenner eller dukker. Men det ble også sett på som ekkelt å titte på fugler eller bilder av andre mennesker.

Det ukjente skremmer oss

Forskernes forklaring på at det dettopp er de ovennevnte kjennetegnene som skåret høyest på ubehag-barometeret, er at det som er annerledes gjør oss utrygge, fordi vi ikke helt kan forutsi hva som vil skje.

Kanskje denne artikkelen angår deg mer enn du tror. Studien avslører nemlig også at de som vekker slikt ubehag hos andre svært sjelden selv oppdager virkningen de har på andre.

Nå har forskerne satt seg fore å undersøke hvilke steder vi synes er mest utrivelige. Så før vi vender tilbake med mer nytt på den fronten, er det bare å vaske klærne, legge bort kameraet og komme seg ut i vårsolen for å få litt farge i kinnene.

Kilde: Psychology Today

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: