© iStock

Disse sportsmerkene uttaler du garantert feil

I beste fall blir du misforstått. I verste fall blir du til latter. Mange sportsmerker uttales på en litt annen måte enn man skulle tro. Her er åtte som har voldt mange av oss problemer.

5. juni 2019 av Lasse Lyhne

Nike En av de mest kontroversielle og mangeårige uttale-disputter knytter seg til verdens største sportsmerke. I 2014 avgjorde styremedlem hos Nike, Phillip Knight, imidlertid uengiheten. Nike uttales Ni-key og rimer altså IKKE på bike.

Hoka One one Det fremadstormende franske skomerket er kjent for deres tykksålede løpesko. Navnet er inspirert av maorienes ord for å fly, og uttales iKKE som man skulle tro: Hoka Won Won, men i stedet som en nordmann med begrensede engelskunnskaper ville gjort, nemlig: Hoka O-ne O-ne. Det er imidlertid de færreste i bransjen som benytter seg av den uttalen, så du kan fint holde deg til den engelske uttalen.

Rose Rose bikes heter merket som lager flotte sykler til gode priser, og det gir anledning til forvirring. For Rose er tysk, og første del av navnet uttales derfor på tysk, altså omtrent som på norsk - kanskje med en liten antydning til rulle-r hvis du er skikkelig fancy.

Kari Traa Det norske merket Kari Traa, kan være kinkig å uttale for andre enn nordmenn. Men om du skulle være i tvil så uttales den doble a-en som en lang å, og korrekt uttale er derfor: Kari Tråå

Saucony Det amerikanske løpeskomerket er virkelig et navn som er kilde til konflikt, i hvert fall når vi snakker om uttalen. Vi har hørt alt fra Sau-koo-ni til Sau-se-ni. Men det riktige er Suck-a-knee. Merket har fått navnet sitt etter en liten elv i Pennsylvania.

2xU Vil du unggå at ekspeditøren ler av deg når du spør etter dette australske klesmerket, så er det greit å vite at det uttales "two times you".

Adidas Her er de fleste nordmenn på hjemmebane, for det tyske merket uttales nettopp på tysk, med tre harde, korte stavelser. A-di-das og IKKE slik amerikanerne pleier å si: Ah-deee-das.

Willier Det italienske sykkelmerket har de siste årene blitt relativt utbredt på nordiske sykkelveier. Men hvordan uttales det? Tjaa. Det er et godt spørsmål. Willier er et akronym av bokstavene i setningen " W l’Italia liberata e redenta". Den vanligste uttalen er ”villig-jer”.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: