Har du det sånn etter en lang natt? Da har du dobbelt så stor risiko for å utvikle usunne alkoholvaner, viser ny forskning. 

Kraftige tømmermenn øker risikoen for alkoholmisbruk

Tømmermenn er ikke bare ubehagelige. De øker også risikoen for å utvikle et alkoholmisbruk.

21. juni 2017 av Lasse Lyhne

Det er kanskje vanskelig å tro, men hvis du tilbringer dagen derpå i senga med kvalme, hodepine, oppkast og skjelvinger, så har du en klart større risiko for å utvikle et alkoholmisbruk senere i livet, enn folk som ikke blir så hardt rammet av fyllesyke dagen derpå. 

Dobbelt så stor risiko

Det viser en ny studie fra Statens Institut for Folkesundhed. Her har forskere foretatt en systematisk gjennomgang av all internasjonal forskning på området, og konklusjonen er at de som sliter mest med motbydelige tømmermenn, har dobbelt så stor risiko for å bli alkoholikere sammenliknet med den som ikke blir fyllesyke etter en fuktig kveld. 

Farlig reparasjonsøl

Det høres kanskje ulogisk ut, for man skulle tro at utsiktene til en real fyllesyke dempet lysten til å drikke. Forskerne har da heller ikke en helt klar forklaring på hvorfor det forholder seg slik, men understreker likevel den velkjente reparasjonsølen som en del av forklaringen. Atlså det fenomentet at du dagen derpå drikker litt alkohol for å roe tømmermennene. 

Det å drikke flere dager på rad og tendensen til å bruke alkohol som dempende stimuli, kan føre til flere uheldige og usunne alkoholvaner, som med tiden kan føre til misbruk, forklarer forskerne. 


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: