Rødhårede er genetisk overlegen

Rødhårede menn og kvinner er hissige, sensitive og tåler ikke smerte. Myter det finnes mange av, men forskningen viser at “rødhåret” gen gir helt unike egenskaper.

3. mars 2016 av Carsten Nymann

Julianne Moore, Emma Stone, Mick Hucknall, David Caruso og Gillian Anderson bør alle sende takkekort til et lite gen kalt MC1R.

Genet bærer nemlig ansvaret for de røde lokkene, som har vært medvirkende til (om enn ikke eneansvarlige for) at skuespillerne farer gjennom scener og lerret.

Men MC1R påvirker muligens også annet enn bare hårpraktens kulør, fastslår en rekke undersøkelser som har sett på rødhåredes særpreg.

Rødhårede tåler sterk mat

Rødhårede har ord på seg for å tåle mindre smerte enn andre mennesker og at de (kanskje av samme grunn) trenger mer anestesi for å bli bedøvet.

Men undersøkelser foretatt ved Aalborg Universitet i Danmark viste allerede i 2012 at rødhårede bare reagerer kraftigere på noen typer smerte, f.eks. tannpine eller ekstrem kulde. Når det gjelder stikk, press og den brennende følelsen av ekstremt sterk mat, viser de rødhårede seg til gjengjeld å være mer motstandsdyktige enn andre mennesker.

Samme sak gjelder legemidler. Der de rødhårede ganske klart er vanskeligere å bedøve, reagerer de bedre enn gjennomsnittet på visse typer medisin.

Kan rødhårede være mer intelligente?

Ifølge de danske forskerne later MC1R til å være involvert i sentrale funksjoner i hjernen, sammen med undergruppene MC2R, MC3R og MC4R.

Kanskje kan genet også kobles til intelligens. En britisk-amerikansk undersøkelse kommer frem til at rødhårede har fire ganger større sannsynlighet for å bli administrerende direktører enn andre innenfor samme demografi.

Rødhårede utgjør to prosent

Rødt hår er globalt sett en sjeldenhet. Forskerne anslår at maks. to prosent av verdens befolkning har røde lokker:

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: