© Colourbox

5 ferieutfordringer for treningen

Utfordring 1:”Jeg kjenner ikke området og har ingen fast løperute.” Løsning: Løp ut og tilbake. Hva: Løp av gårde i en retning du synes virker ålreit. Etter et passende antall kilometer snur du ganske enkelt og løper tilbake til utgangspunktet. Hvordan: En enkel treningsform der du kan tilpasse løpingen etter forholdene. Vær likevel oppmerksom på hvor du løper, slik at du finner tilbake. Ellers kan det bli en lengre og hardere tur enn du hadde tenkt.

11. juli 2018

Utfordring 1:

”Jeg kjenner ikke området og har ingen fast løperute.”

Løsning: Løp ut og tilbake.

Hva: Løp av gårde i en retning du synes virker ålreit. Etter et passende antall kilometer snur du ganske enkelt og løper tilbake til utgangspunktet.

Hvordan: En enkel treningsform der du kan tilpasse løpingen etter forholdene. Vær likevel oppmerksom på hvor du løper, slik at du finner tilbake. Ellers kan det bli en lengre og hardere tur enn du hadde tenkt.

Hvorfor: Det er lett å regulere lengden på løpeturen. Samtidig får du i gang kroppen, noe som gjør treningen til en god morgenøkt. Dessuten er det en gyllen anledning til å få sett seg om, slik at du vet hvor du finner nærmeste isbar og minigolfbane.

Variant: Sett deg et klart mål for hvor mye raskere du skal løpe på hjemturen enn på turen ut.

Utfordring 2:

”Jeg har ikke tid til å trene.”

Løsning: Bakkespurter.

Hva: Korte og raske spurter i motbakke. Den optimale bakken er bratt og tar ca. 30 sek å løpe opp. Lengre og slakere bakker fungerer selvsagt også.

Hvordan: Finn en egnet bakke. Jogg deg varm i fem minutter, og gi full gass opp bakken. Jogg ned igjen som pause. Ta 5–10 repetisjoner, og jogg rolig i fem minutter for å trappe ned.

Hvorfor: Trening med høy intensitet kombineres optimalt med styrketrening av beina. Mer effektivt blir det ikke.

Variant: Med mindre bakken er for bratt, er det også fantastisk effektivt å drive teknisk løping ned bakken (overspeedtrening). Pass på at du er skikkelig varm – dette er tøft for lårene!

Utfordring 3:

”Familien vil på stranden, men jeg vil trene!”

Løsning: Sandspurt.

Hva: Korte og eksplosive akselerasjoner på stranden. Spurt i 10–30 sekunder i tung og løs sand, og gjerne i motbakke.

Hvordan: Kast skoene, og finn en strekning der du kan løpe uhindret. Løp så fort du kan, og konsentrer deg om raske skritt frem og tilbake eller ta en runde, ettersom det passer.

Hvorfor: Mens familien bader og sløver, kan du benytte muligheten til å styrke beina og få trent kroppen godt. Det myke underlaget suger krefter, og du må bruke mye muskelkraft for å bevege deg fremover.

Variant: Løp i løs sand, og gjerne i store sanddyner. Det virker! Hvis det stedvis er så bratt at du må kravle på alle fire, aktiverer og presser du hele kroppen.

Utfordring 4:

”Jeg vil trene intervaller, men har ingen kjent rute eller idrettsbane å løpe på.”

Løsning: Fartslek.

Hva: Fartslek består av vekselvis rask og rolig løping. Det er en klassiker som fungerer når som helst og hvor som helst.

Hvordan: Utnytt mulighetene. Løper du langs en strandpromenade, kan du løpe vekselvis fort og langsomt mellom lyktestolper eller benker, og du kan løpe fort frem til neste sving, veiskilt, bakketopp osv.

Hvorfor: Lystbetont opplevelsesløping der omgivelsene avgjør hvor fort du løper.

Variant: Det er helt opp til deg hvor krevende denne treningsformen skal være. Utfordre deg selv med en blanding av korte spurter, lengre tempoetapper og bakkeløp.

Utfordring 5:

”Jeg savner treningssenteret.”

Løsning: Crossfit.

Hva: Veksle mellom løping og styrkeøvelser.

Hvordan: Du løper i valgfritt tempo. Etter hvert som mulighetene byr seg underveis, gjør du armhevinger, knebøy eller kroppsløft, trener kjernemuskulatur eller løper akselerasjoner på sand – bare fantasien setter grenser.

Hvorfor: Hele kroppen aktiveres, og du får trent alle muskelgruppene.

Variant: Finn en utfordrende løype der du også løper i terreng, slik at du presser deg maksimalt under selve løpeturene.

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: