© iStock

5 myter om kramper

Har du også møtt på en masse mystiske forklaringer om årsaker til og forebygging av kramper? Vi avliver mytene.

3. mars 2019 av Martin Kreutzer

1. Kramper skyldes alltid saltmangel

Fakta: Det er en rekke faktorer som kan gi kramper. Saltmangel kan helt sikkert være én av dem. Ifølge forskerne er det likevel ingenting som tyder på at kramper alltid skyldes saltmangel.

2. Vitaminer påvirker ikke kramperisikoen 

Fakta: Undersøkelser har vist at mangel på minst tre av B-vitaminene øker risikoen for å få kramper. Det dreier seg om tiamin, pantotensyre og vitamin B6. Alle disse finnes i blant annet fullkornprodukter og kjøtt.

3. Alle mennesker rammes av kramper 

Fakta: Det er svært forskjellig hvor disponert man er for å få kramper. Noen rammes rett som det er, men for de fleste er det et sjeldent fenomen. Forskere anslår at fem prosent av verdens befolkning aldri får kramper.

4. Vann og mineraler forhindrer kramper 

Fakta: For å forebygge kramper kan du passe på at du hele tiden får i deg rikelig med vann og elektrolytter. Elektrolytter er et annet ord for mineralene man gjerne får i seg fra energidrikker. Det er likevel ikke mulig å eliminere risikoen helt. For uansett hva du prøver å putte i kroppen, så er det ikke nok til å kompensere for muskler som utsettes for hard belastning. Det ser man for eksempel når topptrente fotballspillere får krampe på rekke og rad hvis en kamp går på overtid.

5. Bananer forebygger kramper 

Fakta: Bananer inneholder flere mineraler som kan motvirke kramper. Konsentrasjonen er likevel så lav at det er tvilsomt om bananen vil kunne hindre krampe hvis du har mistet mye mineraler og vært fysisk aktiv i flere timer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: