Bann deg sterk.
Bann deg sterk.

Du trenger ikke skrike ut eder og forbannelser for å få effekt. I forsøket ble det bannet på normalt volum.  

Banneord gir deg superkrefter

Det hjelper å banne når du skal yte ekstra.

16. mai 2017 av Jesper U. Larsen

Skal du løfte en ekstra tung vekt på treningssenteret eller sette inn spurten like før målstreken? Da kan det hjelpe å snakke stygt mens du gjør det. 

En ny studie viser nemlig at man kortvarig kan øke styrken ved å banne. 

Forskerne rekrutterte 81 deltakere til forsøket. De ble enten satt til å kjøre på en kondisjonssykkel ved maks intensitet i 30 sekunder eller til å utføre en enkel grepsstyrketest. 


Banneord stjeler oppmerksomheten

Deltakernes prestasjoner i de fysiske testene ble målt under to forskjellige forhold. Et der de skulle gjenta et valgfritt banneord under testen, og et der de skulle gjenta et nøytralt ord. 

Det viste seg at deltakerne tråkket med nesten tre prosent større kraft i pedalene når de bannet. Og grepsstyrken økte med åtte prosent. 

Forskerne mener at banneordene tar vekk oppmerksomheten fra hvor hardt aktiviteten føles, uten at de likevel kan forklare hvorfor nøytrale ord ikke har samme effekt. 

Høyere smerteterskel

Tidligere undersøkelser har vist at man bedre klarer å holde ut smerte, hvis man får lov til å banne. 

Her var forklaringen at banneordene stimulerer det såkalte sympatiske nervesystemet, som gjør oss klare til å kjempe eller flykte når vi møter fare. 

Men i det nye forsøket så man ikke de fysiske tegnene som normalt forbindes med kjemp- eller flykt-responsen. Så forklaringen må være en annen, og det skal forskerne forsøke å finne ut av. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: