© Anita Graversen

Slik unngår du skader i crossfit

Her er tre klassiske crossfit-skader – se hvordan du unngår dem og håndterer dem. Teknikken er en avgjørende faktor.

20. august 2012 av Mette Hvistendahl Munch.

Ryggskader

Hvorfor?Crossfit inneholder både kondisjonstrening og tunge løft. Det er gjerne løftene som fører til ryggskader. Når det skjer, er grunnen ofte dårlig teknikk og altfor mange kilo over en lengre periode. Hvilke øvelser er særlig farlige?Markløft er en klassiker når det er snakk om ryggproblemer. Det er en øvelse som gjør det mulig å løfte tungt, og derfor kan det også gå veldig galt hvis du løfter feil. Hold ryggen nøytral og stabil. Stram kjernemuskulaturen godt. Få hjelp av en kamerat. Forebygg medJo bedre du er til å stramme kjernemuskulaturen, desto mindre er faren for ryggproblemer. Tren rygg og mage målrettet, gjerne med øvelser som ”planken” og ”sideplanken”.

### Skulderskader **Hvorfor?** Til hverdags bruker vi sjelden skulderleddets store bevegelighet, og derfor blir vi lite smidige. Sitter man mye foran dataskjermen uten å tenke over arbeidsstillingen, tvinges skuldrene frem. Også tradisjonell benkpress kan gi fremskutte skuldre. **Hvilke øvelser er særlig farlige?** ”Kipping pull-ups”, ”ring dips” og til dels armhevinger. Øvelsene er belastende for muskler, ledd og sener, fordi skulderen presses når den er i ytterstilling. **Forebygg med** Nøkkelordene er stabilitet, smidighet og styrke. Strekk brystmuskulaturen flere ganger daglig, slik at skuldrene trekkes til bake. Gjør også hyppige og varierte strekkøvelser.

Kneskader

Hvorfor?Knærne er spesielt utsatt fordi vi bruker dem hele tiden. Skadene oppstår ofte fordi vi bruker kroppen feil til daglig, for eksempel på grunn av dårlig løpeteknikk eller feil fottøy. Problemene viser seg gjerne når knærne belastes under crossfit. Hvilke øvelser er særlig farlige?Knebøy og ”box jumps”. Ved knebøy er det viktig at tær og knær peker i samme retning. Hvis du trener med for høy belastning, har knærne en tendens til å gå innover. Det gir vridninger i korsbåndene. Forebygg medStyrk muskulaturen rundt kneleddene, og tren på knebøy uten vektbelastning slik at kroppen lærer og husker bevegelsen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: