Crossfit flere løfter vægt
© Jakob Helbig

Derfor bør du drive med crossfit

Crossfit – den svært populære treningsformen som bygger på korte, intensive treningsøkter (WOD) – fortsetter sin seiersgang. Aktiv Trening har laget en serie som viser deg hvordan du gjør crossfit-øvelser hjemme.

Crossfit har på få år utviklet seg til en verdensomspennende trenings-dille. Og det er ikke så rart. Det er nemlig en lang rekke fordeler med den rå og intense treningen.

Crossfit WOD er variert trening

Crossfit bygger på naturlige, funksjonelle bevegelser (som kast, trekk, løft, hopp og løp) i motsetning til de isolerende bevegelsene i apparatene på treningssentrene. I stedet for å trene styrke, bevegelse og puls adskilt, kombineres de i crossfit.

Målet er at hele ti fysiske egenskaper skal perfeksjoneres. Det er altså ikke nok å bare ha styrke – også egenskaper som utholdenhet, fleksibilitet, balanse og presisjon, skal være på plass før man kan kalle seg veltrent i crossfit-verdenen. De ti fysiske egenskapene skal trenes parallelt, og det betyr at du får trent hele kroppen – og får en meget variert trening.

Crossfit WOD: Kort, intensivt og effektivt

De korte og intense treningsøktene, som kalles WOD (workout of the day), er sentrale i crossfit. De varer som regel bare i 15–20 minutter, men til gjengjeld skal man gi hundre prosent – og helst litt til. Det kan for eksempel dreie seg om å gjøre så mange repetisjoner som mulig innenfor en fastsatt tid.

Resultatet er genialt funksjonell trening som ruster kroppen til å takle hverdagens fysiske utfordringer. At du trener som en villmann, gir deg mental styrke og er gull verdt i en stresset hverdag.

Lagånden er med Er du lei av den ensomme kampen mot vektene på treningssenteret, kan crossfit være svaret for deg. På et crossfit-senter finner du den lagånden man ellers kjenner fra fotball, håndball og andre former for lagidrett, hvor man er avhengig av hverandre.

Man oppmuntrer hverandre og konkurrerer innbyrdes om hvem som best klarer dagens WOD.

Crossfit-serie Du behøver ikke å gå på et senter for å ha glede av prinsippene fra crossfit. Mange av øvelsen krever ikke noe utstyr og kan enkelt gjøres hjemme.

Har du lyst til å prøve deg på crossfit? Vi gir deg Aktiv Trenings crossfit-skole (se under). Her får du en rekke enkle og supereffektive crossfit-øvelser som gir resultater – og som du kan gjøre hjemme på stuegulvet.

Serien er utviklet av en av verdens beste crossfit-utøvere, Frederik Ægidius, spesielt for Aktiv Trenings lesere.

På utkikk etter et treningsprogram? Se alle våre treningsprogrammer til både løping, styrketrening, sykling og crossfit.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: