Eldre par på løpetur.

Den svenske studien viste at de kvinnene som på tross av god kondisjon fikk demens, gjorde det mye senere i livet – i snitt 11 år senere enn andre kvinner.

© iStock

Derfor forebygger god kondisjon demens

Forskning viser at kondisjon kan ha betydning for om du blir rammet av demens senere i livet. For å forebygge demens er det viktig at du spiser sunt og variert, utfordrer hjernen hele livet og holder kroppen i god form.

17. juli 2019 av Redaktionen

God kondisjon kan forebygge demens 

Trener du mye kondisjonstrening nå, kan du kanskje unngå å bli rammet av demens senere i livet. En ny studie fra Göteborgs Universitet viser at kvinner som er i svært god form som middelaldrende, har nesten 90 prosent lavere risiko for å få en demensdiagnose senere i livet. I 1968 undersøkte forskerne 191 kvinner, som i gjennomsnitt var 50 år. Deltakernes kondisjon ble målt ved hjelp av en test på trimsykkel. 

På bakgrunn av testen ble 40 av kvinnene karakterisert som å være i svært god form, 92 i middels god form og 59 i dårlig form. Deretter ble deltakerne fulgt opp de neste 44 årene, og blant annet undersøkt for demens seks ganger. I denne perioden utviklet 44 av deltakerne sykdommen. 

Blant kvinnene som var i svært god form, var det bare 5 prosent som ble diagnostisert med demens. Blant kvinnene som var i middels god form derimot, skjedde det for 25 prosent og blant dem som var i dårlig form fikk 32 prosent demens. 

Med andre ord hadde de mest veltrente kvinnene 88 prosent lavere risiko for å utvikle demens enn de mindre veltrente. Forskerne påpeker at studien hadde enkelte begrensninger, blant annet fordi det var en ganske liten gruppe som ble testet. Men det er ikke den første studien som har vist at trening kan virke forebyggende på demens. 

Hva kan du gjøre?

Det er ikke noe som tyder på at man helt kan eliminere risikoen for å utvikle en demenssykdom, men forskning har vist at livsstilen kan påvirke risikoen for å bli ramme.

Dette øker risikoen:
  • Lite mental aktivitet 
  • Røyking 
  • Høyt blodtrykk 
  • Diabetes type 2
Dette reduserer risikoen:
  • Fysisk aktivitet og mosjon 
  • Sunt kosthold med høyt innhold av fisk, grønnsaker og frukt 
  • Å være sosial, aktiv og utfordre hjernen hele livet

Kilde: Neurology & Nasjonalforeningen for folkehelsen

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: