© istock

Derfor kan du bli "høy" på løpeturen

Den sterkeste effekten trening kan ha på lykkefølelsen, er kjent som runner’s high. Få vite mer om fenomenet her.

28. september 2020 av Niels Halfdan Hansen & Jesper U. Larsen

Fenomenet runner’s high handler om en helt spesiell følelse, der den harde treningen plutselig føles uproblematisk og lett – ja, nesten euforisk. Navnet er faktisk litt misvisende, for det er ikke forbeholdt løpere. Også sykkelryttere, langrennsløpere, roere, svømmere og andre som driver med kondisjonstrening kan være heldige å få den spesielle lykkerusen. 

Hva skyldes det?

Forskere har lenge forsøkt å forklare fenomenet, og oppmerksomheten har spesielt vært rettet mot endorfiner – det naturlige smertestillende stoffet i kroppen. I en tysk studie ble medlemmene i en løpeklubb i München undersøkt før og etter to timers løpetrening. Resultatene viste at samtlige løpere hadde store mengder endorfiner i hjernen etter trening – og jo mer eufori de oppga å ha opplevd, jo høyere var nivået av endorfiner. Også de såkalte endocannabinoidene (som virker litt på samme måte som cannabis) skal spille en rolle, men nøyaktig hva som skjer i hjernen når runner’s high inntreffer, har man ennå ikke noe fullstendig bilde av. 

Hvordan får jeg det?

Forskningen tyder på at runner’s high som regel forekommer når man over lengre tid – minst 45 minutter – har presset seg selv kondisjonsmessig ved relativt høy intensitet. Jo mer erfaren mosjonist man er, jo større er sjansen for å oppleve runner’s high. Men husk at selv om du kanskje ikke opplever den sagnomsuste lykkerusen, frigir kroppen din uansett hormoner forbundet med følelsen av velvære, glede og lykke hver gang du trener.

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: