Kvinne i tights
© iStock

Dette må du vite om rumpemuskelen

En veltrent bak både ser bra ut og får deg til å prestere. Dessverre blir rumpemusklene fort dovne og slappe av en litt for stillesittende hverdag, så nå er det på tide å vekke den til live igjen.

9. mai 2018 av Jesper U. Larsen

Fokus på setemuskelen

Visste du at den store setemuskelen, gluteus maximus, er kroppens største muskel? Det betyr at du ved å trene rumpemusklene blant annet øker forbrenningen og produksjonen av testosteron, som bidrar til å øke muskelmassen.

Vi gir deg svaret på hvorfor det er viktig å holde rumpemusklene ved like. 

Hvor sitter den?

Gluteus maximus er den klart største av de tre setemusklene og den som for alvor øker volumet og formen på rumpa. Inne bak den, og litt høyere plassert, sitter den mellomstore setemuskelen, gluteus medius. Den lille gluteus minimus ligger innerst.  

Hvilke oppgaver har den?

Den store setemuskelens viktigste oppgave er å strekke hoften, mens de to mindre blant annet sørger for stabilitet og balanse i bekkenet. Setemusklene er bare litt aktive når du går, men mye når du for eksempel spurter, hopper eller reiser deg. 

Hvorfor bør du trene den?

Flott rumpe er nok hovedformålet med det meste av treningen som gjøres på treningssentrene. Men i tillegg til å se bra ut, kan veltrente rumpemuskler gjøre deg bedre i de fleste idrettsgrener og få deg til å løfte mer i store styrkeøvelser som knebøy og markløft. I tillegg reduserer sterke rumpemuskler skaderisikoen i for eksempel knær og korsrygg.

Få mer ut av treningen

Vil du ha større utbytte av treningen? Da må du ha riktig utstyr. Akkurat nå får du en flott treningstrøye fra Craft sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Trøya er laget i et lett, mykt og elastisk materiale som følger bevegelsene helt suverent. Den er glimrende når det gjelder å transportere vekk overskuddsvarme fra kroppen, noe som betyr at du kan bruke den til stort sett alt fra en gåtur i skogen til en økt på treningssenteret eller på løpeturen.


Trøya har en verdi på 599,- kr, men akkurat nå får du den sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet - riktig god fornøyelse med treningen. 

Les også

Påvirker varmen treningen?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: