Kvinne i tights
© iStock

Dette må du vite om rumpemuskelen

En veltrent bak både ser bra ut og får deg til å prestere. Dessverre blir rumpemusklene fort dovne og slappe av en litt for stillesittende hverdag, så nå er det på tide å vekke den til live igjen.

11. november 2019 av Jesper U. Larsen

Fokus på setemuskelen

Visste du at den store setemuskelen, gluteus maximus, er kroppens største muskel? Det betyr at du ved å trene rumpemusklene blant annet øker forbrenningen og produksjonen av testosteron, som bidrar til å øke muskelmassen.

Vi gir deg svaret på hvorfor det er viktig å holde rumpemusklene ved like. 

Hvor sitter den?

Gluteus maximus er den klart største av de tre setemusklene og den som for alvor øker volumet og formen på rumpa. Inne bak den, og litt høyere plassert, sitter den mellomstore setemuskelen, gluteus medius. Den lille gluteus minimus ligger innerst.  

Hvilke oppgaver har den?

Den store setemuskelens viktigste oppgave er å strekke hoften, mens de to mindre blant annet sørger for stabilitet og balanse i bekkenet. Setemusklene er bare litt aktive når du går, men mye når du for eksempel spurter, hopper eller reiser deg. 

Hvorfor bør du trene den?

Flott rumpe er nok hovedformålet med det meste av treningen som gjøres på treningssentrene. Men i tillegg til å se bra ut, kan veltrente rumpemuskler gjøre deg bedre i de fleste idrettsgrener og få deg til å løfte mer i store styrkeøvelser som knebøy og markløft. I tillegg reduserer sterke rumpemuskler skaderisikoen i for eksempel knær og korsrygg.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: