© Shutterstock.

Er jeg for syk til å trene?

Lær å vurdere om du skal trene eller la være når du føler deg syk eller kroppen verker.

12. august 2014 av Bjarke Kobberø.

Når det verker i musklene, nesen renner eller du har vondt i hodet, kan det være smart å vurdere om det er bedre å droppe treningen. Heldigvis finnes det enkle regler som hjelper deg med å ta riktig beslutning.

Hodepine Den vanligste formen for vondt i hodet kalles spenningshodepine. Den oppstår når man er stresset eller sliten, har en statisk arbeidsstilling eller har drukket for lite væske. Men det kan være mange andre årsaker til vondt i hodet – for eksempel at du har en infeksjon i kroppen.

Tren:

 • Når du bare har vondt i hodet. Det er sannsynligvis spenningshodepine, og den slipper gjerne taket når du begynner å løpe.

Ikke tren:

 • Når det verker i kroppen samtidig som du har vondt i hodet og føler deg utmattet. Det kan være tegn på en infeksjon – og i så fall er all trening bannlyst.

Forebygg:

 • Varier arbeidsstillingen. Tilbringer du dagen på en kontorstol, bør du sørge for å reise deg og gå en kort tur en gang hver time. Har du et heve-senkebord på kontoret, så jobb stående en gang imellom.

Muskelsmerter Stive eller vonde muskler kan skyldes treningsverk, overanstrengelse, eller at du er i ferd med å bli syk. Verking etter trening kommer som regel av at man har belastet kroppen hardere eller på en uvant måte. I så fall kjennes det mest et døgn eller to etter belastningen.

Tren:

 • Det er helt greit å trene selv om det verker i musklene. Det kan til og med gjøre at verkingen går raskere over, fordi blodsirkulasjonen får stivheten til å gi seg. Verkingen er egentlig et signal om at musklene har blitt sterkere og forbereder seg på mer trening, men ikke tren de musklene som verker, altfor hardt.

 • Hvis det verker for mye til at du kan løpe, kan du velge en sykkeltur eller en annen treningsform som involverer andre muskler.

 • Hvis smertene er like på begge sider av kroppen, for eksempel i begge ben eller armer, er det sannsynligvis treningsverk. Har du derimot vondt bare på én side, tyder det på at du har overanstrengt en muskel. I så fall skal du være forsiktig med trening.

 • Hvis du er skadet eller har overanstrengt en bestemt muskelgruppe, kan du trene andre deler av kroppen.

Ikke tren:

 • Når muskelen er skadet eller overanstrengt. Spør eventuelt en fysioterapeut.

 • Når du for eksempel har influensasymptomer sammen med smertene.

Forebygg:

 • Varm opp skikkelig før trening. Start løpeturen i rolig tempo, eller løft lettere vekter i begynnelsen av en styrketreningsøkt.

 • Pass på å tøye godt etter hard trening.

Logg inn, og få flere gode råd for å vurdere om du er for syk til å trene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: