Overtrening
Presser du deg for hardt?

Det er bra å presse seg under trening, men det er også viktig at man ikke presser kroppen for hardt. Les her, og finn ut om du presser deg selv for hardt. 

© iStock

Fem tegn på at du presser deg for hardt

Overtrening rammer ikke bare toppidrettsutøvere. Også ambisiøse mosjonister kan ødelegge for seg selv ved å trene for mye.

10. august 2021 av Brian Henneberg

1. Du presterer dårligere uten grunn 

Du trener ofte og har hatt framgang i en lang periode, men plutselig opplever du av uforklarlige grunner at nivået faller litt. Hvis dette skjer, bør alarmklokkerne ringe. Synkende prestasjonsevne tross uendret treningsmengde kan være et av symptomene på begynnende overtrening.


2. Du er sliten og utmattet 

En følelse av utmattelse og opplevelsen av at du ikke er uthvilt når du står opp om morgenen, kan være et tegn på overtrening. Det henger ofte sammen med en tendens til søvnløshet. Du vil ofte oppleve at du har større søvnbehov, men at du samtidig sover dårlig eller urolig og usammenhengende.


>> FÅ MASSE TRENINGSTIPS, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<

3. Du får flere småskader og er oftere syk 

Sliter du konstant med småskader og smerter i kroppen, er det en god indikator på at systemet ikke rekker å restituere fra treningen du utsetter kroppen for. Ekspertene mener at dette blant annet kan henge sammen med et overtreningsrelatert fall i nivået av glutamin. Glutamin spiller en viktig rolle i immunforsvaret, og man ser derfor ofte at man i en overtreningsfase rammes hyppigere av forkjølelser, vondt i halsen og andre problemer med de øvre luftveiene. På samme måte kan overtreningen forårsake en mer eller mindre kronisk tilstand av betennelser, utmattelse og stølhet i kroppen.

4. Du tar aldri pause

En viktig del av et godt tilrettelagt treningsprogram er innlagte uker med pause eller redusert treningsmengde. Det kalles periodisering. Går treningsprogrammet ditt ut på å kjøre kroppen til utmattelse med tunge vekter på hver eneste trening, uke etter uke uten pause, risikerer du å trene deg selv i senk. Så se nøye på programmet og vurder om det er fornuftig satt sammen.


5. Du mister motivasjonen 

Hvis du pleier å merke en fysisk og mental glede når du trener, og denne følelsen plutselig fortrenges av nedstemthet og manglende treningslyst, kan det kanskje skyldes overdreven trening. Dette er bare ett eksempel på de psykiske symptomene som kan vise seg i forbindelse med overtrening. Man kan for eksempel også oppleve humørsvingninger, ha lett for å bli irritabel eller ha tendenser til angst og depresjon. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: