Mann trener biceps
© iStock

11 styrketrenings-uttrykk du bør kjenne til

Unngå å se ut som et stort spørsmålstegn når noen snakker til deg på treningssenteret. Her er ordboken over trenings-slang du bør kjenne til.

21. desember 2018 av Brian Henneberg

1. Reps

Reps er forkortelse for repetisjoner, og betyr hvor mange ganger du løfter vekten etter hverandre. Gjør du øvelsen ti ganger før du tar pause, har du tatt 10 reps.

2. Droppsett

En teknikk hvor du umiddelbart etter ditt siste vanlige sett tar en litt lettere vekt og løfter videre. Når du ikke kan ta flere reps, tar du enda lettere vekt og fortsetter. 

3. Trene til utmattelse

Å trene til utmattelse betyr at man trener til man overhodet ikke klarer å løfte vekten mer. Det kalles også å trene til failure eller failuretrening.

4. Guns

Slang for biceps (muskelen på forsiden av overarmen). 

5. Intensitet

Vekten du bare klarer å løfte én gang, er én repetisjon maksimum (1RM). Intensiteten sier hvor høy prosent av 1RM du har. 80 % av 1RM er f.eks. ganske høy intensitet (tunge vekter, få reps).

6. ”Har du mye igjen?”

Det betyr: ”Er du snart ferdig med utstyret du bruker?”. Her svarer du alltid i antall sett. Sett er antall runder du tar av en bestemt øvelse, for eksempel 3 sett à 10 reps. 

7. Progresjon

For å bli større og sterkere er det viktig at musklene hele tiden utfordres. Det gjøres blant annet ved å øke vekten man løfter litt etter litt. Det er det man kaller progresjon.

8. DOMS

Står for ”delayed onset muscle soreness” – altså forsinket muskel-

ømhet. Det er en betegnelse for stølheten man ofte kan oppleve i dagene etter trening. 

9. ROM

Står for ”range of motion” og betegner hvor stort bevegelsesutslag du har i en øvelse. Full ROM betyr f.eks. at lårene kommer helt ned parallelt med gulvet når du kjører knebøy.

10. SPLITT

Handler om hvor ofte du trener de ulike muskelgruppene. I et 3-splittsprogram har man f.eks. delt kroppen opp i tre. I et helkroppsprogram trener du derimot hele kroppen hver gang.

11. Konsentrisk

Når du løfter vekten mot motkreftene, kalles det konsentrisk. Når du senker vekten igjen, kalles det eksentrisk. Generelt gjelder det at vekten skal løftes raskt og senkes langsomt. 

Aktiv Trening anbefaler: Effektivt treningssett

VIL DU OGSÅ HA sterke rygg- og magemuskler? Det kan du få. En av de aller beste måtene å få det på, er å bruke et magehjul. Med bare få minutters trening hver dag, styrker du kjernemuskulaturen, får en sunnere holdning og unngår å falle sammen i ryggen og få smerter i korsryggen.

AKKURAT NÅ FÅR du et magehjul av høy kvalitet sammen med Aktiv Trening. Magehjulet er designet med dobbelthjul, så du har god stabilitet, og håndtakene er ergonomiske med fordypninger til fingrene. Magehjulet er en del av vårt store treningssett med magehjul, treningsmatte, treningsstrikker, stor øvelsesguide og 3 numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Her kan du lese mer om det fantastisk gode tilbudet.

Les også

Skal du gjøre noe spesielt for å få flottere kropp til sommeren?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: