Trening på treningssenteret
© iStock

Fra nybegynner til ekspert på treningssenteret

Er du ny på treningssenteret? Ikke vær redd, for her er sju gode tips som gir deg den beste starten på senteret.

1. mars 2019 av Martin Kreutzer

7 tips når du skal trene på senter

  1. Få instruksjon i bruk av apparatene. Har du ikke trent før, er det lett å gjøre øvelsene feil. Be en trener om å vise deg øvelsene og eventuelt korrigere.

  2. Varm opp. Ledd og sener har godt av lett aktivering før du gyver løs på tunge vekter. Fem minutter i romaskinen eller ellipseapparatet sørger for at både muskler, ledd og sener er klare.

  3. Følg et program, og skriv ned vektbelastningen. Da utfører du de riktige øvelsene med riktig antall repetisjoner og vekt – og du kan lett følge framgangen.

  4. Hvil! Styrketrening skaper mengder av mikroskopiske skader i kroppen, spesielt i begynnelsen. Ta pause i tre–fire døgn mellom hver treningsøkt.

  5. Pausene bestemmer utbyttet. Korte pauser på 30–60 sekunder fremmer mus­kel­bygging, mens lange pauser på 2–4 minutter er bra for å bygge styrke.

  6. Spar tid. Hvis du ikke vil sitte og henge mellom settene, kan du trene den motsatte muskelgruppen imens, for eksempel nedtrekk (øvre rygg) mens du hviler etter benkpress (bryst).

  7. Tren sammen med noen. I tillegg til at det er hyggelig, kan dere motivere hverandre og hjelpe hverandre med teknikken. 

Trenger du flere tips og råd til treningssenteret? Sjekk her. 

Mann løper på tredemølle
© Thomas Dahl

Tips! Variasjon gir konstant utvikling

Sørg for at du hele tiden varierer treningen og utfordrer kroppen på nye måter. Da unngår du at den venner seg til bevegelser og belastninger, og at formen stagnerer. Utendørs kan du kombinere den vanlige treningen med andre aktiviteter – du kan for eksempel krydre løpeprogrammet med en krevende terrengsykkeltur. På trenings­senteret handler det selvfølgelig om å øke vektbelastningen uke for uke, etter hvert som du blir sterkere. Husk også å flette inn nye øvelser jevnlig. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: