Mann tar sirkeltrening på stuegulv
Sirkeltrening

Sirkeltrening – ved hele tiden å bytte øvelse slipper du bortkastet tid til pauser, og du blir fortere ferdig. 

Hva er sirkeltrening? Få kontroll på teknikken

Hva er sirkeltrening? Og er sirkeltrening bedre trening enn andre treningsformer? Det og mye mer kan du bli klokere på her.

Hva er sirkeltrening?

Sirkeltrening er en effektiv form for trening, som bygges opp av øvelser som ofte tar utgangspunkt i styrketrening. Det heter sirkeltrening fordi du sirkulerer mellom de forskjellige øvelsene etter en fast plan.

Hvordan virker sirkeltrening?

Treningsmetoden, der du går direkte fra øvelse til øvelse uten pause, øker blant annet den anaerobe terskelen, slik at du blir i stand til å ta flere repetisjoner før du får melkesyre. Du bør ikke bare ta sirkeltrening hvis målet ditt er muskelvekst og økt styrke, men metoden kan fint brukes av og til.

Hvor effektivt er sirkeltrening?

Sirkeltrening er et godt valg på dager da du har liten tid. Siden du minimerer pausene mellom øvelsene, kan du få selve treningen overstått på bare 20 minutter. Legg til 5–10 minutters oppvarming, og du er likevel ferdig på under en halv time.

Er sirkeltrening styrketrening?

Som regel tar øvelsene i et sirkeltreningsprogram utgangspunkt i styrketrening, og målet er at du får trent så mange muskelgrupper som mulig. Men fordi tempoet er høyt, går også pulsen opp, så du får også trent kondisjon.

Hvor kan jeg ta sirkeltrening?

Du kan ta sirkeltrening på treningssenteret, men du kan også gjøre det hjemme på stuegulvet, eller når du er på reise. Du kan gjerne ta øvelser med din egen kroppsvekt, for eksempel utfall, armhevinger, burpees og fjellklatrere. De øvelsene er et godt eksempel på sirkeltreningsøvelser du kan ta akkurat der det passer deg.

Er sirkeltrening morsomt?

Den høye farten og konstante byttingen mellom øvelser er motiverende. Samtidig får du variasjon i styrketreningen ved å gjennomføre den som sirkeltrening en gang imellom. Velg ganske enkle øvelser og en belastning du kan ta 15–20 repetisjoner med.

Sirkeltrening vs. klassisk styrketrening

I klassisk styrketrening tar du for eksempel 8–10 repetisjoner av én øvelse, før du tar en pause og så 8–10 nye repetisjoner. Først etter 3–4 sett går du videre til neste øvelse.

I sirkeltrening bytter du derimot øvelse hele tiden og tar først pause når du har vært gjennom alle øvelsene én gang.

En undersøkelse fra tidsskriftet JSCR (Journal of Strength and Conditioning Research) viser at intensiv sirkeltrening er like effektivt som tradisjonell tung styrketrening. Begge treningsformene hjelper deg til å utvikle din maksimale styrke, eksplosivitet og kroppssammensetning.

Sirkeltreningsøvelser

Sirkeltrening kan for eksempel bestå av følgende øvelser:

  • 8–10 knebøy med hopp
  • 8–10 armhevinger med strekk
  • 8–10 roterende utfall
  • 8–10 liggende benløft
  • 8–10 knebøy på tærne

Først deretter tar du en pause, som kan være forholdsvis lang, for eksempel to–tre minutter.

Man kjører som regel sirkelen gjennom mer enn én gang.

Derfor er sirkeltrening bra

Den store gevinsten ved sirkeltrening er at du i tillegg til den gode styrketreningen også får opp pulsen og forbrenner ekstra mange kalorier.

Vil du prøve deg på sirkeltrening?

Er du blitt inspirert til selv å gå i gang med sirkeltrening? Da kan du se våre mange forskjellige øvelser her.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: