Praktiske tips Til å begynne med bør du unngå de minste utspringene og konsentrere deg om de større, slik at du kan bygge opp klatreferdighetene i ro og fred. Klatrer du for mye på de minste utspringene, øker du også risikoen for belastningsskader – særlig i begynnelsen.© Colourbox

Sportsklatring

Bestigning av klatrevegger ved hjelp av alle tenkelige små og varierte grep. Du utfordrer deg selv både fysisk og mentalt og får bedre balanse, teknikk og styrke, mens du også trener evnen til å konsentrere deg i pressede situasjoner. ErstatterSportsklatring på en vegg er et godt alternativ til de fleste vanlige treningsformer, fordi du bruker helt andre muskelgrupper enn til for eksempel løping og sykling. Hvis du allerede driver med utendørs klatring, er innendørsvarianten et opplagt valg.

14. oktober 2010

Bestigning av klatrevegger ved hjelp av alle tenkelige små og varierte grep. Du utfordrer deg selv både fysisk og mentalt og får bedre balanse, teknikk og styrke, mens du også trener evnen til å konsentrere deg i pressede situasjoner.

Erstatter

Sportsklatring på en vegg er et godt alternativ til de fleste vanlige treningsformer, fordi du bruker helt andre muskelgrupper enn til for eksempel løping og sykling. Hvis du allerede driver med utendørs klatring, er innendørsvarianten et opplagt valg.

Hvis du foretrekker å løpe, åpner sportsklatringen for en rekke nye muligheter og utvikler andre ferdigheter som smidighet, balanse og koordinasjon. Det er helt klart noe du vil ha nytte av når våren igjen melder sin ankomst og du kan dra ut og løpe.

Kondis og utholdenhet

Sportsklatring får ikke på noen måte fart på pulsen på samme måte som når du for eksempel løper, så dette er ikke en aktivitet du bør velge hvis du vil ha målrettet kondisjonstrening.

Styrke og smidighet

Det sier seg selv at sportsklatring byr på verdifull styrketrening for det meste av kroppen. Kroppskjernen er sentral (rygg, mage og korsrygg) og utsettes for mye hardt arbeid når du henger i klatreveggen og skal overføre all din kraft til det neste lille trinnet.

Føttene og bena må også jobbe hardt. De spiller en stor og viktig rolle når du forsøker å kjempe deg oppover ved hjelp av bena i stedet for å trekke deg opp etter armene.

Det er også god trening for underarmene når du forsøker å klore deg fast i de små utspringene.

Du kjemper hele tiden mot tyngdekraften, og du skjerper balanse, koordinasjon og tekniske ferdigheter i bestrebelsene på ikke å falle ned.

Mentalt utbytte

De første gangene du prøver den høye klatreveggen, vil du få en sterk følelse av overlevelsestrang. Kombinert med at det er en ny utfordring gir det i seg selv et mindre adrenalinkick.

Når du venner deg til det, vil følelsen bli avløst av skjerpet konsentrasjon der du får motivasjon av evnen til å bevare roen og disponere kreftene når melkesyren begynner å gjøre seg gjeldende og du slipper opp for krefter.

Tilgjengelighet

Du er henvist til lokale klubber eller sentre som har klatrevegger. Her kan du få undervisning og lære om det nødvendige utstyret samt ikke minst sikkerhetskravene til sporten. De fleste steder vil du også kunne låne utstyr inntil du kjøper ditt eget.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: