Kvinne og mann trener styrke
© iStock

Styrketrening:Takt og tone på treningssenteret

Følg de uskrevne reglene om hvordan du skal oppføre deg på treningsenteret, så treningsopplevelsen blir litt bedre for alle!

6. mars 2019 av Brian Henneberg

1. Tørk av apparatet etter at du har brukt det.

Ingen har lyst til å bade i andres svette, så tørk alltid av apparatet når du er ferdig med det. De fleste sentre har spruteflasker og tørkepapir lett tilgjengelig. Alternativt kan du ta med et eget håndkle inn når du skal trene.

2. Ikke sitt i apparatene i pausene.

Du kjenner sikkert til Syden-turistene som starter dagen med å legge fem håndklær på solsengene, slik at de er reservert og klare til familien skal bade om cirka fem og en halv time. Omtrent like irriterende er det hvis du sitter i apparatene i flere minutter mellom settene, mens andre går og venter på å få bruke akkurat det apparatet. Reis deg opp og gjør apparatet tilgjengelig for andre i tida fram til du skal bruke det igjen. Pausene kan også være fine til å kjøre en annen øvelse på en annen muskelgruppe. Uansett om du bruker et eller to apparater, bør du lære prinsippet med å ”kjøre imellom”, som du finner forklaring på i ordboka nederst på siden.

3. Rydd opp etter deg.

Det er ikke noe som er mer irriterende enn dem som ikke legger utstyret tilbake på plass. De fleste har liten tid, og ingen synes det er kult å gå rundt på leting etter det ene håndtaket som pleier å ligge i kassa, men som nå er borte vekk, fordi du ikke har lagt det tilbake på plass.


4. Vask treningstøyet

(i hvert fall av og til). Det er sikkert tøft å lukte litt mann (for dette virker definitivt som en mannegreie) innimellom, men det er nok bare de andre barskingene som synes det er kult med stram svettelukt. 90 prosent av dem du omgås på treningssenteret vil utvilsomt foretrekke at du ikke lukter hest.

5. Ikke rør når du står bak.

Hvis du blir bedt om å ”stå bak” (hjelpe) en annen, for eksempel under et tungt benkpressforsøk, er hovedregelen at du hjelper til så lite som mulig. Hold hendene veldig nærme stanga, men ikke rør den med mindre du ser at vedkommende ikke klarer å løfte den opp på egen hånd.

6. Unngå sirkeltrening når det er fullt.

Sirkeltrening og supersett (annethvert sett av to øvelser) er effektive måter å trene på. Men siden du må bytte raskt mellom ulike apparater, så styr unna dette i ”rushtiden” på ettermiddagen, da senteret som regel er proppfullt. Også i starten av januar, når det generelt er vanvittig mange med ferske nyttårsforsetter som skal trimme bort julefettet, kan det være lurt å unngå denne type trening.

7. Ikke oppta utstyr unødvendig.

Dette er en av de viktigste uskrevne reglene i styrkeverdenen. Et eksempel kan være at du tar markløft rett foran knebøystativet, så ingen andre får brukt det, eller at du kjører øvelser med manualer i kabeltårnet, fordi det var god plass der akkurat da du startet. Ikke gjør det – det skaper bare irritasjon hos andre.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: