Med såkalte powerhoops kunne man plutselig komme i form med rockering, og det var både effektivt og morsomt. Men ikke så veldig lenge.

© iStock

Tidenes rareste treningstrender

Det har aldri manglet oppfinnsomhet når det gjelder å utvikle nye og annerledes treningskonsepter. Men mange av dem forsvinner like fort som de kommer. Her er treningstrender som forsvant (og som vi ikke har savnet).

27. november 2017 av Brian Henneberg

Treningstrender fra glemmeboka

Swissball

Når: 2008.

Historien: Kjært barn har mange navn, og det gjelder også swissballen, gymballen, pilatesballen, yogaballen eller bare trimballen – den store treningsballen som i 2008 lå på 8. plass på American College of Sports Medicines årlige liste over treningstrender. Trening på ball var det store i 2008, men allerede i 2011 var konseptet ute av topp 20. Gymballer er fortsatt populære blant fysiotera­peuter, og de finnes fortsatt ute på treningssentrene. Balltrening er alt­så ikke et helt utdødd konsept, men som trend er det over toppen.

Rockering

Når: 2010.

Historien: Historien om rockeringen startet helt tilbake i 1958, da den var sommerens storselger. Etter å ha levd et stille liv i mange år fikk rockeringen et stort comeback rundt 2010, da den kom i en ny, tyngre utgave. Folk var supergiret på den morsomme treningen... i en liten stund. Etter den 37. rockeringtimen med blåmerker rundt magen begynte ensformigheten å vise seg, og mange rockeringer endte sine dager på loppemarkedet til det lokale skolekorpset. 

Aqua-«hva som helst»

Når: 2012.

Historien: En variant av blandingskonseptene er å skape en ny treningsform ved å blande inn det våte element. Ideen er rett og slett å ta et eksisterende konsept og putte det i et svømmebasseng. Aquaspinning var et av de første, og deretter fulgte aquapilates, aquazumba og aquayoga. Aquakonseptene er ikke helt døde, men svømmehallen har blitt det stedet treningskonseptene går når de har mistet den brede appellen. Det er treningsverdenens svar på «Skal vi danse»: der tidligere populære konsepter forsøker å gjenopplive karrieren. 

Ta et eksisterende treningskonsept, tilsett klorvann, og vips, så har du skapt en helt ny treningsform. Den enkle oppskriften har blant annet gitt oss aquaspinning.

Piloxing

Når: 2012.

Historien: Et par år etter Kara-T-Robics, kom det en tilsvarende fantastisk idé som fikk noen måneder i rampelyset: Piloxing – en blanding av pilates og boksing. Man skulle tro vi etter hvert hadde lært leksa, at den type konsepter er treningsverdenens svar på bulletproof coffee og Las Ketchup – noe som er kult i cirka fire sekunder, før vi tenker: «Nå holder det!». Det er imidlertid ikke usannsynlig at vi i fremtiden vil se enda flere av disse blandingskonseptene. Hva med en time zumbing (zumba og spinning), yogoxing (yoga og boksing) eller juates (judo og pilates)?

Bokwa

Når: 2013.

Historien: Da zumbabølgen var på vei tilbake i 2013, kom sørafrikaneren Paul Mavi med sitt bokwa-konsept, som skulle ta over nå som zumba var «yesterday’s news». Bokwa ble solgt inn som en slags dans uten koreografi, der man danset alfabetet eller med føttene lagde bestemte mønstre som skulle være lette å lære. Men bokwa ble aldri den store suksessen i Norge, trolig fordi vi fortsatt var mettet på fjollete dans etter alle zumbatimene vi hadde tatt de siste par årene.

Jumping fitness

Når: 2015.

Historien: Da det begynte å florere med videoer av jumping fitness, altså treningstimer i sal på trampoline, var mange overbevist om at det var sketsjer – parodier på en tullete treningstrend – for det så bare så merkelig ut med den overentusiastiske hoppingen. Men det viste seg faktisk å være ekte. Jumping fitness slo aldri virkelig an i Norge, og det var ingen av de store kjedene som tok konseptet til seg. Det kan kanskje ha sammenheng med at 48 trampoliner tar litt plass på bakrommet på treningssenteret, og at det er ganske begrenset hva slags øvelser du kan gjøre når alt skal foregå med hopping på en trampoline. 

Det virker som jumping fitness døde ut før det egentlig kom i gang. 

Stor vinterpakke til deg

Hold varmen og bli sett i mørket for KUN 69,50 kr. Akkurat nå får du en løpelue, hansker, hals, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 utgaver av Aktiv Trening til en vanvittig pris. Du får hele pakken med 5 deler og 2 numre av Aktiv Trening for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker. Her kan du lese mye mer. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: