Kvinne i romaskin
© iStock

Tre maskiner som får deg i toppform

Velger du de beste maskinene og angriper treningen fornuftig, får du effektiv og allsidig trening. Her er de tre beste kondisjonsmaskinene på treningssenteret.

10. mars 2019 av Jesper U. Larsen

Tre gode kondisjonsmaskiner

Du har kanskje en favorittmaskin, men det kan være på tide å endre vanene og prøve noe nytt. Det er flere gode grunner til å bytte mellom ulike kondisjonsmaskiner.

Dette er de tre beste kondisjonsmaskinene på treningssenteret.

1. Romaskin

Romaskinen gir super trening for hele kroppen. Gjennom robevegelsen bruker du både de store musklene i bein og rumpe samt ryggmusklene, kjernen og armene. Fordi hele kroppen må jobbe, gir roing super trening for blodomløpet og skyhøy kaloriforbrenning. 

Skaderisikoen er også minimal, fordi belastningen er fordelt på hele kroppen og maskinen bærer mye av vekten, slik at du ikke belastes av harde landinger som for eksempel under løping. 

Det gjør også roing ideelt som supplerende trening for løpere eller som skånsom treningsform for mosjonister på vei tilbake fra skade. Du kan bruke romaskinen til alt fra oppvarming og lett restitusjons- trening til utholdenhetstrening og ikke minst til harde intervaller.

TIPS! Teknikken kan være litt utfordrende, så sørg for å få den på plass fra start for å få mest mulig ut av treningen i romaskinen. En vanlig feil er at man bruker armene for mye og beina for lite. 

Dessuten stiller mange inn motstanden på maskinen altfor høyt, noe som tilsvarer å tråkke i vei på en sykkel på tyngste gir, med det resultatet at musklene blir veldig fort slitne. 

Kvinne i romaskin
© iStock

2. Tredemølle

Tredemølla er en venn i nøden når det er snø og is ute eller du bare vil unngå kulde og vind. Løper du den vanlige tikilometersturen i jevn fart på løpebåndet, blir det fort kjedelig, men hvis du slår av autopiloten kan du få veldig variert og effektiv trening. 

Spesielt er det naturlig å få opp pulsen med intensiv trening – for eksempel fartslek, korte og lange intervaller, bakkeløp og progressive økter som går raskere og raskere. Er du ny på tredemølla, så bare sørg for at du er blitt fortrolig med å løpe på det rullende underlaget før du skrur opp farten. 

Hvis målet ditt er å bli en raskere løper utendørs, holder det ikke bare å trene på tredemølla, så det er lurt å ta minst én løpetur i uka ute under åpen himmel.

TIPS! Det er lettere å løpe på tredemølle enn ute i naturen. Det skyldes primært den manglende vindmotstanden innendørs, men også at løpebåndet hjelper deg med å trekke beinet bakover for hvert skritt. Ved å stille inn helningen til én prosent utligner du forskjellen på å løpe utendørs og på tredemølle, og du kan dermed lettere sammenligne prestasjonene dine på mølla med prestasjonene dine utendørs. 

Kvinne og mann på tredemølle
© iStock

3. Trappemaskin

En lang trapp kan få de fleste til å hive etter pusten, og det samme kan trappemaskinen, der trinnene fortsetter i det uendelige. Trappemaskinen kan både brukes til intervaller og trening ved en jevn hastighet. 

Det er egentlig ganske lett å bruke maskinen, for du skal bare gå oppover de rullende trappetrinnne, akkurat som når du går i en vanlig trapp. Men det kan kreve litt tilvenning å slippe håndtakene og bruke armene aktivt.

Treningen aktiverer rumpe-, lår- og leggmuskler, og du kan fort få skyhøy puls mens svetten siler. Trening i trappemaskinen er dessuten relativt skånsomt. Belastningen på leddene er lavere enn under løping, siden du ikke har de samme harde landingene som på løpeturen.

TIPS! Prøv å slippe håndtakene når du føler deg sikker i bevegelsen. Hvis du bruker håndtakene under treningen, kan du fort komme til å bli hengende over maskinen. Det gir en dårlig kroppsholdning som reduserer reningseffekten og øker risikoen for smerter, så ha fokus på å rette opp overkroppen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: