© Valling.com

Treningssenteret: Hold formen med perfekt innetrening

Mørke, kulde, regn og snø kan lett stikke kjepper i hjulene for utetreningen om vinteren. Og da faller formen som en stein. Her ser du hvordan du holder deg gående og formen på topp på treningssenteret når været blir for ufyselig.

20. november 2013 av Martin Kreutzer

Du har sikkert opplevd det mange ganger allerede: Du kom i gang med treningen i våres, holdt deg noenlunde i form sommeren igjennom og ble faktisk riktig flink til å få trent 2–3 ganger per uke i løpet av høsten. Formen var god, men så kom mørket, kulden og nedbøren og satte en effektiv stopper for alle gode intensjoner om å trene året rundt.

Mandagens treningstur ble avlyst på grunn av iskaldt regn, onsdag ble det for sent og for mørkt til å kunne trene. Fredag blåste det stiv kuling fra nordvest og holdt deg trygt på plass i sofaen.

Når vinterværet setter inn for alvor, er det mange som opplever at treningen går i stå fordi vi tviholder på den treningen vi er vant til. Men har man ikke jernvilje nok til å trosse mørke, kulde og nedbør, er det en strategi som virker dårlig. Mange vil derfor gjøre seg selv en stor tjeneste ved å se sannheten i øynene: Er været for dårlig, får vi ikke trent. I hvert fall ikke utendørs. Slik er det.

Heldigvis kan løpere, sykkelryttere, terrengsyklister og triatleter godt finne effektiv treningserstatning ved å trekke innendørs og benytte fasilitetene på det lokale treningssenteret.

Her viser vi hvordan du utnytter treningssenteret til å trene optimalt med tanke på nettopp din favorittaktivitet.

Treningsplan for:

  • Løpere som løper kort

  • Løpere som løper langt (maraton og halvmaraton)

  • Terrengsyklister

  • Landeveisryttere

  • Triatleter

Logg inn og få et komplett program for vintertrening på treningssenteret

### 5 tips til innetrening i treningssenteret **Tren kort, men hardt** Ute trener vi gjerne lenge og med forholdsvis lav intensitet, men det blir fort kjedelig å gjøre det samme innendørs, der det ikke er stort å se på. Tren i stedet kortere, men hardere økter. Ikke bli overrasket hvis du opplever en kraftig forbedring av formen når du begynner å trene kort, men hardt. Prøv for eksempel 20–30 minutter med full gass. ****Prøv nye og effektive maskiner** Det er ikke bare motivasjonen som har godt av variasjon. Alternativ trening av "eksotisk karakter" styrker også formen ved å utligne svakheter som du ikke visste at du hadde. Samtidig varieres belastningen på sener og ledd, slik at du tåler en større treningsbelastning uten å bli skadet. Prøv for eksempel crosstrainer, romaskiner, padlemaskiner eller en stakemaskin. Sistnevnte simulerer verdens mest kondisjonskrevende idrett, nemlig langrenn. **Kaffedoping gir ny energi** Ta en sterk espresso like før trening. Koffeintilskuddet virker så oppkvikkende at det er mye lettere å motivere seg for den kommende økten. **Musikk løfter humøret** Prøv å trene til musikk. En god rytme fra musikkspilleren frigjør mer energi og får hard belastning til å føles lettere. **Tren ute når været tillater det** Nyt utetreningen for eksempel i helgen, når både dagslys og været tillater det. Vekselvirkningen mellom effektiv innetrening og lystbetont utetrening løfter både motivasjonen og formkurven.**

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: