© istock

Hva skjer i kroppen under oppvarming?

Jeg husker som regel å varme opp før trening. Men jeg vet faktiskt ikke hvorfor jeg trenger det? Kan dere fortelle meg det?

Oppvarmingen påvirker kroppen på mange andre måter enn ved å heve kroppstemperaturen. En av de viktigste fordelene ved å varme opp er endringene som skjer i nerveforbindelsene.

Nervene blir bedre til å sende hjernens signaler videre til musklene, slik at kroppen fungerer optimalt. Det skjer spesielt hvis oppvarmingen omfatter bevegelser som ligner de du skal utføre under selve treningen.

Skal du for eksempel løfte tungt, er det en god idé å ta 5–10 oppvarmingsløft med for eksempel halvparten så tung vekt. Under oppvarmingen utvides også blodkarene, slik at oksygen fra lungene trenger raskere ut til musklene.

Knær, ankler, skuldre og andre vitale ledd blir smurt når du varmer opp, fordi leddene skiller ut mer leddvæske. Leddvæsken blir også mer tyntflytende, slik at den trenger raskere ut til alle delene av leddet.

Bruk gjerne ti minutter på å varme opp. Start rolig, og øk intensiteten langsomt. Du skal helst begynne å svette litt, men pass på at du ikke tar i så hardt at du blir sliten før den egentlige treningen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: