© Colourbox

Hvordan tester jeg formen?

Jeg løper tre ganger i uken og kunne godt tenke meg å finne ut hvor god formen er. Finnes det en enkel løsning for å teste formutviklingen?

Du kan ta en såkalt coopertest, som går ut på å løpe så langt du klarer på tolv minutter.

Resultatet legger du inn i skjemaet under - eller i Aktiv Trenings Cooper-test kalkulator. Testen kan brukes til å gi et øyeblikksbilde, men du kan også ta den for eksempel annen hver måned og følge formutviklingen.

Coopertesten skal løpes på en flat strekning. Velg et friidrettsstadion, en flat landevei eller flate grusveier – og sørg for at du kan måle deg frem til hvor langt du kom.

Husk for eksempel hvilken sidevei du kom til, og bruk Ruteplanleggeren til å måle distansen når du kommer hjem. Eller bruk sykkelen og sykkelcomputeren til å måle strekningen.

Det gjelder å finne et jevnt og høyt tempo, men ikke høyere enn at det holder i alle de tolv minuttene. Hold også øye med mellomtidene, og sørg for at de stemmer med målet du har satt deg. Øvelse gjør mester, og du vil sannsynligvis få litt bedre resultater bare ved at du får mer rutine med testen.

Resultatet er aldersavhengig I skjemaet kan du legge inn det antallet meter du løper i Cooper-testen. Skalaen gjelder for vanlige mosjonsløpere og er basert på gjennomsnittet for dine jevnaldrende.

For konkurranseløpere stilles det helt andre krav. De skal kunne løpe mer enn 3400 meter for å klare seg tilfredsstillende. Verdenseliten løper rundt 4700 meter på tolv minutter.

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: