Mand som trener intervaller
© iStock

4 grunner til at intervaller virker

Drømmer du om å løpe fortere, er intervaller uten tvil den mest effektive veien til toppformen. Det krever imidlertid at du velger en type som passer nivået og målet ditt, og at du gjør dem på riktig måte.

18. oktober 2018 av Bjarke Kobberø

Real bonus for helsa

Du får en lang rekke helsegevinster og kommer i mye bedre form, og samtidig vil treningen føles mer overkommelig fordi du deler den opp i biter. Dessuten vil du nok merke at de vanlige løpeturene føles lettere. Vinn-vinn, med andre ord. 

Her får du fire grunner til at du bør velge intervalltrening: 

1. Kondisjon 

Når du trener intervaller, aktiverer du massevis av muskelfibre, og hjertet og kretsløpet må jobbe hardt for å forsyne dem med store mengder blod. Hjertets evne til å pumpe blod og oksygen rundt i kroppen, er avgjørende for kondisjonen, så for å komme i bedre form, er du nødt til å få pulsen i været. Her er det ikke noe som slår intervalltrening.

2. Løpeøkonomi

Intensiv løpetrening styrker koordinasjonsevnen. De fleste vil helt naturlig løpe mer dynamisk og kraftfullt når tempoet settes opp, og kroppen blir bedre til å aktivere muskelfibrene på en mer koordinert og effektiv måte. Det betyr at du vil bruke mindre energi på å løpe ved en gitt hastighet, og det er dette vi kaller forbedret løpeøkonomi.

3. Mental styrke 

Intervalltrening handler i høy grad om å disponere kreftene og presse seg mer enn på de vanlige løpeturene. Den ekstra mentale styrken du får når du flytter grensene for hva du klarer, er gull verdt når du skal hente fram de siste kreftene i et mosjonsløp. En videre effekt av dette er at de vanlige løpeturene vil føles mye lettere, slik at du kan gjennomføre med overskudd.

4. Variasjon

Et av de mest oversette triksene for å trene effektivt er å sørge for variasjon i treningsopplegget, og her er intervaller en soleklar vinner. Både i hver enkelt treningsøkt og videre utover i ukene og månedene sikrer intervalltrening at du gir kroppen svært allsidig belastning og nok av utfordring. Det gjør all verdens forskjell for både utbyttet og treningsmotivasjonen

Stor vinterpakke til deg

Hold varmen og bli sett i mørket for KUN 69,50 kr. Akkurat nå får du en løpelue, hansker, en hals, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 utgaver av Aktiv Trening til en vanvittig pris. Du får hele pakken med 5 deler og 2 numre av Aktiv Trening for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker. Her kan du lese mye mer. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: