Derfor virker 10-20-30

Kroppen trenger hele tiden nye utfordringer for at formen skal bli bedre. 10–20–30-treningen er et perfekt verktøy, og treningsformen gir kontinuerlig formøkning.

5. mai 2014

I begynnelsen av treningskarrieren opplever mange mosjonister at formkurven går rett til himmels. Etter en tid avtar likevel fremgangen, og man føler at man stagnerer.

Kroppen er nemlig så smart at den tilpasser seg de utfordringene vi utsetter den for. Er vi stort sett passive, har ikke kroppen noen grunn til å utvikle muskler og kretsløp, og kondisjon og styrke faller til et nivå som er tilstrekkelig til at vi klarer oss gjennom hverdagen, men heller ikke mer.

Begynner vi å løpe for eksempel fem kilometer to ganger i uken, oppdager kroppen raskt at kretsløp og muskler ikke takler den nye utfordringen, og setter i gang med å bygge seg sterkere. Dette er faktisk grunnmekanismen bak all formutvikling. Problemet er at kroppen venner seg til ethvert treningsregime. Den tilpasser muskler og kondisjon til å tåle den aktuelle utfordringen, men ser ingen grunn til å bruke energi på å utvikle seg ytterligere og holder formen på samme nivå.

Sterkere muskler Det gjelder med andre ord å finne stadig nye utfordringer, slik at formen blir bedre. Det er her 10–20–30 kommer inn i bildet. Denne treningsformen byr på utfordringer på flere nivåer. For det første fordi spurtene stiller helt nye og langt mer eksplosive krav til musklene. Det betyr at de utvikler sterkere muskelfibre og blir bedre til å utnytte dem som allerede er der. For det andre fordi musklene krever store mengder oksygen når du spurter. Det betyr at hjerte og lunger blir nødt til å utvikle seg. Hjertet blir for eksempel større, og det utvikles flere små blodårer som transporterer oksygen ut til musklene.

Trener du 10–20–30 på samme måte uke etter uke, vil du igjen nå et nivå der formen stagnerer. Derfor gjelder det å øke både farten og antallet spurter gradvis.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: