Er du i form til HIIT-trening?

Den populære og høyintensive treningsformen kan faktisk være usunn for denne gruppen mosjonister.

HIIT er en av tidens mest populære treningstrender, og det finnes mange bevis på at korte, beinharde intervaller kan gjøre underverker både for både form og helse. Men hvis du er utrent, kan HIIT-trening gjøre mer skade enn gagn, lyder nå advarsler fra internasjonalt forskerhold.

Forskerne står bak studien der tolv svenske menn ble satt til HIIT-trening i to uker. Mennene var friske, men beskrev seg selv som utrente eller moderat fysisk aktive. Treningen besto av 30 sekunders høyintensive sprintintervaller på sykkel eller armsykkel.

Frie radikaler får fritt spillerom

Etter HIIT-treningen analyserte forskerne vevsprøver fra deltakernes muskler. Etter hardtreningen kunne de måle at mitokondriene, også kalt cellenes kraftverk, var svekket og virket med halv kraft. Det betyr blant annet at cellene er dårligere til å forsvare seg mot skader fra frie radikaler.

Det er et problem fordi frie radikaler kan skade cellene, og det igjen har en forbindelse med hjerte-karsykdommer, kreft og for tidlig aldring.

Venn kroppen til hardtrening

Forskerne bak den nye studien understreker at begynnere ikke bør gi seg i kast med brutale HIIT-intervaller, men heller venne kroppen langsomt til å trene med hardere intensitet.

– Hvis du er ny på treningssenteret, kan det hende at deltakelse i høyintensiv sprinttrening kanskje øker prestasjonsevnen, men det er sannsynligvis ikke særlig sunt, sier forskningsleder Robert Boushel fra University of British Columbia.

Hvad er HIIT?

HIIT står for high intensity interval training. Det dækker over monsterhårde intervaller, hvor du giver den fuld skrue i få sekunder, afbrudt af kortere eller længere pauser.

Source #The FASEB Journal.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: