En mann og to kvinner trener spinning.

HIIT kan brukes til mange forskjellige treningsformer, for eksempel spinning, løping og roing i romaskin. 

© iStock

Husk bedre med HIIT

Korte og knallharde intervaller styrker hukommelsen, viser et forsøk. En time trening i uka er nok.

21. mars 2018 av Redaktionen

Derfor er HIIT bra for hukommelsen

Treningseksperter fra hele verden spådde nylig at høyintens intervalltrening (HIIT) ville bli den største treningstrenden i 2018. Nå får den populære treningsmetoden mer vind i seilene, for det viser seg at den er gull verdt for hukommelsen.

I en ny studie ble testpersonene satt til å gjennomføre 20 minutters intervalltrening på spinningsykkel tre ganger i uka i seks uker. Før og etter de seks ukene tok deltakerne en hukommelsestest og fikk testet sin fysiske form. Det viste seg at de 60 minuttene med trening i uka utgjorde en positiv endring i prestasjonen i hukommelsestesten, der de klarte seg klart bedre andre gang. 

Målinger viste dessuten at de deltakerne som var kommet i best form i løpet av forsøksperioden også hadde oppnådd den største stigningen i konsentrasjonen av BDNF i blodet. BDNF er et protein som er involvert i dannelsen av nye hjerneceller og har stor betydning for læring og hukommelse.

3 HIIT-økter

Varm opp i 5 min. Gjennomfør ett av følgende intervaller:

  1. Tabata
    20 sek. spurt, 10 sek. hvile. Gjenta 8 ganger. 

  2. Monsterspurt 
    30 sek. full spurt, 2–­3 min. hvile. Gjenta 5–8 ganger.

  3. 1:1

    1 min. intervall, 1 min. hvile. Gjenta 5–8 ganger. 

Jogg rolig i 5 min. 

Vil du bli helt klar for intervalltreningen? Les dette. 

Redaksjonen anbefaler: Flott løpejakke

Løp gjennom kulde og vind med Aktiv Trening. Akkurat nå ønsker vi nye lesere velkommen med en løpejakke fra Diadora sammen med tre numre av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og ekspedisjon). Jakka kan dras helt opp i halsen og har meshpaneler i nakken, under armene og nedover ryggen, noe som gir en naturlig utlufting så du ikke koker over på løpeturen. Panelene gir også jakka super mobilitet og bevegelighet, for det finnes lite som er verre på løpeturen enn å slåss mot en jakke med dårlig passform. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: