En mann og to kvinner trener spinning.

HIIT kan brukes til mange forskjellige treningsformer, for eksempel spinning, løping og roing i romaskin. 

© iStock

Husk bedre med HIIT

Korte og knallharde intervaller styrker hukommelsen, viser et forsøk. En time trening i uka er nok.

21. mars 2018 av Redaktionen

Derfor er HIIT bra for hukommelsen

Treningseksperter fra hele verden spådde nylig at høyintens intervalltrening (HIIT) ville bli den største treningstrenden i 2018. Nå får den populære treningsmetoden mer vind i seilene, for det viser seg at den er gull verdt for hukommelsen.

I en ny studie ble testpersonene satt til å gjennomføre 20 minutters intervalltrening på spinningsykkel tre ganger i uka i seks uker. Før og etter de seks ukene tok deltakerne en hukommelsestest og fikk testet sin fysiske form. Det viste seg at de 60 minuttene med trening i uka utgjorde en positiv endring i prestasjonen i hukommelsestesten, der de klarte seg klart bedre andre gang. 

Målinger viste dessuten at de deltakerne som var kommet i best form i løpet av forsøksperioden også hadde oppnådd den største stigningen i konsentrasjonen av BDNF i blodet. BDNF er et protein som er involvert i dannelsen av nye hjerneceller og har stor betydning for læring og hukommelse.

3 HIIT-økter

Varm opp i 5 min. Gjennomfør ett av følgende intervaller:

  1. Tabata
    20 sek. spurt, 10 sek. hvile. Gjenta 8 ganger. 

  2. Monsterspurt 
    30 sek. full spurt, 2–­3 min. hvile. Gjenta 5–8 ganger.

  3. 1:1

    1 min. intervall, 1 min. hvile. Gjenta 5–8 ganger. 

Jogg rolig i 5 min. 

Vil du bli helt klar for intervalltreningen? Les dette. 

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: