Usunt kosthold, for mye alkohol, stress og manglende fysisk aktivitet øker risikoen for at fettet hoper seg opp i bukhulen.

© istock

Intervaller får bukt med farlig fett

Kort og hardt er tingen når fettet rundt de indre organene skal bekjempes.

28. desember 2020 av Redaktionen

Hopp på sykkelen, og ta noen kjappe, harde intervaller. Da bekjemper du effektivt det farlige fettet som ligger rundt organene inne i bukhulen, viser forskning. 

Vil du sette fart på fettforbrenningen? Se her hvordan du gjør det. 

Hvorfor det er så viktig å sette inn støtet akkurat mot bukhulefettet, skyldes at fettet rundt de indre organene er mye mer skadelig for kroppen enn fettet som sitter rett under huden. Det indre fettet øker risikoen for diverse livsstilssykdommer vesentlig og belaster kroppen så mye at det kan gi store helseproblemer, selv om man ellers har normal vekt. I den nye danske studien rekrutterte forskere 44 forsøksdeltakere med type 2-diabetes. 

De ble tilfeldig delt inn i to grupper. Begge gruppene skulle trene på trimsykler i 10 uker. Den ene gruppa fulgte de internasjonale anbefalingene fra American Diabetes Association om 150 minutters ukentlig mosjon ved moderat intensitet, mens den andre gruppa trente intervaller etter 10-20-30-metoden i 19 minutter om gangen tre ganger i uka. 

Etter de 10 ukene hadde deltakerne i begge gruppene redusert den samlede fettmassen og forbedret kondisjonen. Men bare intervallgruppa hadde oppnådd en reduksjon i bukhulefettet og vesentlig lavere blodsukkernivåer. Sammenlignet med gruppa som trente på moderat intensitet, hadde intervallgruppa til og med brukt under halvparten så lang tid på treningen. 

Kilde: Københavns Universitet

Les også: Vil du ha en supereffektiv intervalløkt? Da er tabata noe for deg. Se her hvordan du gjør det.

Bruk metoden 

Du kan trene akkurat som deltakerne i studien og kjenne effektene på egen kropp. Selve treningen varer bare i 19 minutter pluss oppvarming.

● Begynn med å varme opp i 10 minutter. 

● Deretter er du klar for å starte på 10-20-30intervallene, som består av: 30 sekunders sykling ved lav intensitet. 20 sekunders sykling ved moderat intensitet. 10 sekunders maks spurt. Dette gjentas fem ganger for å fullføre én runde. 

● Kjør til sammen tre runder med to minutters pause mellom hver.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: